Doi cei mai mari fermieri din Timis si Arad vor sa fie auziti de autoritatile de la Bucuresti

Doi cei mai mari fermieri din Timis si Arad vor sa fie auziti de autoritatile de la Bucuresti

- in Agricultura, Economie, Locale, Slider, Stiri
0

Reprezentanții celor mai mari firme din agricultură din zona de vest a României, Dimitrie Muscă, cel mai mare investitor din domeniu din județul Arad, patronul Combinatului Agroindustrial Curtici, și Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom Dudeștii Vechi, cea mai mare firmă din agricultura din Timiș, au decis să își unească forțele.

Scopul lor este apărarea interesele fermierilor din Banat și Ardeal și a da glas problemelor cu care agricultura se confruntă, astfel încât acestea să ajungă și la urechile autorităților agricole din București. Astfel, în 16 aprilie, o primă întâlnire a avut loc, în capitală, cu președintele Senatului și ALDE, Călin Popescu Tărceanu, cu secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Roșu Mareș, și cu deputatul Marian Cucșa, șeful ALDE Timiș.

Considerăm că până acum adevăratele probleme ale fermierilor din regiunea de vest nu au ajuns la urechilor autorităților centrale. De aceea noi, eu și domnul Dimitrie Muscă, reprezentanții celor mai mari ferme din partea de vest, am decis să ne unim și să ne facem auziți la București, fiindcă problemele agriculturii din această parte a țării sunt cele mai neglijate de autoritățile agricole din capitală. La această întâlnire am discutat de marile probleme cu care se confruntă agricultura din Vestul țării”, a declarat Sebastiano Stoppa.

În agricultura din vestul țării nu există o voce puternică și răsunătoare care să se audă până la nivel central. Noi ne-am unit forțele și vrem să prezentăm în mod direct ceea ce se întâmplă în domeniul agricol în regiunea de vest, nu ce se spune la televizor. Asta am relatat și la întâlnirea cu Călin Popescu Tăriceanu, șeful Senatului României, la București. Să nu se mai spună că situația este frumoasă și că se dau subvențiile la timp. Asta nu s-a întâmplat anul acesta. Se spune la București că pesta porcină africană a distrus sectorul crescătorilor de porcine? Eu nu am auzit sau că prețul cărnii  crește cu 25% înainte de Paște? Nici asta nu am auzit în cuvântările celor din capitală. Fermierii din Arad și Timiș trebuie să fie uniți, pentru a li se auzi vocea, fiindcă Vestul României a rămas de izbeliște”, a declarat Muscă.

Marile probleme prezentate de cei doi sunt: lipsa irigațiilor și a sistemul antigrindină, ravagiile pestei porcine africane, întârzierea subvențiilor și prețul cărnii de porc în creștere vertiginoasă. O altă problemă este și faptul că firmele de prospecțiuni geologice distrug agricultura în Timiș și Arad, iar autoritățile rămân indiferente.

Este o crimă asupra agriculturii ceea ce fac firmele de prospecțiuni geologice care caută petrol. Au distrus și distrug sistematic culturile, iar fermierii nu au capacitatea de a lupta. Prin aceste proceduri se introduc în pământ multe substanțe chimice toxice pentru agricultură și pentru rețeaua de apă. Aceste prospecțiuni se fac în zonele deșertice în SUA, nu în cele cu agricultură intensivă. Noi, în zona de vest, avem un potențial foarte mare al pământului și nu vom permite să ni-l distrugă prospecțiunile. Noi am avut mai multe procese în instanță cu ei și am și câștigat”, a explicat Dimitrie Muscă.

Invazia prospecțiunilor asupra agriculturii din zona de vest este o mare problemă ignorată de autoritățile centrale, de aceea cei doi au pus-o în discuție la întâlnirea de la București. Muscă și Stoppa atrag atenția că prospecțiunile distrug culturile, infestează apa și deșertifică pământul. A doua chestiune prezentată a fost în legătură cu sistemul de irigații care este deficitar în Vest, iar a treia a fost chestiunea gripei porcine africane care se tot extinde. De asemenea, cei doi au vorbit și despre plafonarea subvențiilor, care ar fi un dezastru pentru firmele mari.

În SUA, sondele sunt acceptate numai în zonele de deșert, nu unde se practică agricultura. Numai aici aceste firme de prospecțiuni intră pe terenurile cu agricultură intensivă și distrug totul, pentru un interes mult mai mic, un business mult mai redus, făcut de aceste firme care au cifra de afaceri zero sau negativă, cum sunt cele care practică prospecțiunile în zona Timișului. Trebuie să mai spunem că unele formațiuni politice doresc plafonarea subvențiilor. În cazul în care va avea loc această plafonare, firmele mari din agricultură vor fi anihilate, fiindcă performanța se poate practica numai pe suprafețe mari, iar agricultura românească nu va mai fi competitivă. Până acum aveam succes la nivel european, fiindcă firmele mari au reușit să făcă investiții puternice. Au atras fonduri de la UE. Ne așteptam la un venit constant de la UE. Dacă ne bagă plafonarea, ne prind cu fondurile europene în derulare. Va fi o lovitură pentru fermieri și vor risca falimentul. Nu vor putea fi duse la bun sfârșit proiectele. Va fi un dezastru pentru agricultura din România. Plafonarea subvențiilor este o măsură distrugătoare împotriva firmelor care au investit masiv în agricultura din România”, a tras un semnal de alarmă Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al Emiliana West Rom, cea mai mare firmă din agricultura din Timiș.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *