Doctorul Mircea Ionuț Popițiu: “Vrem Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean Deva!”

Doctorul Mircea Ionuț Popițiu: “Vrem Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean Deva!”

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Medicii specialiști de la Clinica de Chirurgie Vasuculară Timișoara susțin că este utilă infințarea unei secții de Chirurgie Vasculară la Spitalul Județean de Urgență Deva pentru că pacienții vasculari din această zona merită dreptul la viață, o viață fără amputație.

Chirurgia vasculară este specialitatea chirurgicală care se ocupă cu tratarea afecțiunilor legate de sistemul vascular, care pot fi de tip arterial, venos sau limfatic. Singurele vase care nu sunt abordate în această specialitate sunt cele ale creierului și ale inimii. Principala afecțiune tratată este boală arterială periferică, rezultat direct al aterosclerozei.

Această este o boală tot mai frecventă, afectând aproximativ 20% din populația adultă de peste 65 ani. În funcție de evoluția și severitatea bolii, această poate deveni invalidantă, ducând până la amputație sau chiar deces.

Din aceste considerente scopul principal al chirurgiei vasculare îl reprezintă salvarea membrelor inferioare și reducerea numărului de amputații majore.

O altă afecțiune frecventă este boală carotidiană, deasemenea consecință a aterosclerozei, manifestată la nivelul arterelor carotide. Una dintre complicațiile majore ale bolii carotidiene netratate este accidentul vascular cerebral, eveniment grav care alterează semnificativ calitatea vieții, sau poate provoca decesul. Un capitol important al chirurgiei vasculare îl reprezintă boală anevrismală, în principal anevrismul aortei abdominale. În lipsa tratamentului adecvat această afecțiune are potențial evolutiv sever, ducând adesea la deces.

Chirurgia vasculară se ocupă și de tratamentul afecțiunilor venoase și limfatice periferice. Deși aparent afecțiuni mai puțîn grave, afecțiunile venoase și limfatice generează complicații severe, care constituie o sursă majoră de disconfort și de alterare a calității vieții.

Pacientul vascular este unul fragil, în general vârstnic, cu multiplă patologie asociată, care necesită un abord pluridisciplinar: cardiologic, neurologic, nefrologic, diabetologic, precum și urmărire la nivel de terapie intensivă post-operator. De asemenea, caracterul complex al defectelor tisulare care trebuiesc tratate leagă strâns chirurgia vasculară de alte specialități chirurgicale: chirurgia generală, chirurgia plastică și reparatorie, ortopedia.

Chirugia vasculară cunoaște în ultima perioadă o dezvoltare efervescentă, marcată în primul rând de progresele continue în domeniul chirurgiei endovasculare, iar chirurgul vascular se confruntă zilnic cu informații care deschid noi perspective diagnostice și terapeutice.

Pacienții cu probleme vasculare din Deva și zonele alăturate sunt trimiși la cel puțîn 150 km distanță pentru a fi tratați și se pierd ore bune care pot duce la amputație de membru sau chiar decesul pacienților.

“În România trăiesc circa 3 350 000 persoane peste 65 de ani. Datele de incidență și prevalență a bolii vasculare periferice (BAP) arată că această boală este prezentă la circa 15% dintre aceștia, adică aproximativ 500 000 de persoane“, explică dr. Mircea Ionuț Popițiu, medic Chirurgie vasculară.

 Gh. M.