Doctorii din România s-au reunit la Timișoara pentru a salva medicina de familie

Doctorii din România s-au reunit la Timișoara pentru a salva medicina de familie

- in Locale, Sanatate, Stiri
0

Uniunea Patronatelor Independente din Medicina de Familie a organizat dezbaterea “Împreună salvăm medicina de familie”, sâmbătă 13 iulie. La manifestare au fost invitați deputați, senatori din comisiile de sănătate, din Comisia de muncă a Parlamentul României, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, ai Colegiului Medicilor din România și ai tuturor organizațiilor medicilor de familie din Timișoara și din întreaga Românie.

Problema cea mai dureroasă este că acest sistem şi casa nu ne lasă în profesia noastră decât aceste puncte reduse printr-un contract cadru, o casă care este o bancă îmi limitează inclusiv profesia de medic. Am ajuns după zeci de ani de muncă să nu pot profesa cum trebuie și să aplic pacientului meu toate cunoștințele acumulate de-a lungul anilor. Am fost privatizați fără să fim întrebați. Acum ni se reproșează legat de pensii că nu am cotizat suficient, dar noi în 20 de ani nu am făcut decât să subvenționăm acest sistem medical, renunțând la venitul nostru, ca să poată funcționa cabinetul. Mă încorsetează un contract care mă obligă să îmi plimb pacientul la diverși alți medici ca să obțin niște hârtii – acele scrisori medicale ca eu  să prescriu un tratament sau să îl trimit la o investigație. Acest sistem ne-a împins prin birocrație și prin îngrădirile lui la deprofesionalizare. Să facem bilete de trimitere ca să asigurăm ce? Consultația unui alt specialist care ce face? Îl trimite mai departe să facă un RMN când puteam eu să îl trimit și să dau un diagnostic. Nici măcar economic nu gândesc cei de la casă care fac acest contract că este mult mai benefic și pentru pacient și pentru economica sistemului să îmi lase pacientul să îl rezolv de la A la Z, până unde pot ca medic de familie care de fapt sunt un medic generalist”, a spus dr. Elisabeta Spătaru, vicepreședinta Patronatului Medicilor de Familie din Timiș.

Doctorii susțin că CNAS este principalul vinovat în sistem fiindcă le bagă în contract restricții mari și îi și amendează dacă nu le respectă, dar acestea sunt inutile și ilegale, fiindcă iau drepturile medicului de familie și nici pacientul nu este respectat.

De aceea doctorii au solicitat ca CNAS să elimine din contractul cadru restricțiile împovărătoare, debirocratizarea și dreptul medicilor de familie de a participa la negocierea contractului cadru. Peste 70 la suta dintre medici au 14.000 – 17.000 lei venit mediu pe cabinet. Suma insuficientă pentru întreținere și salarii, iar cabinetele au nevoie de minimă dotare care ar asigura o eficiență a actului medical, iar pacienții nu ar trebui să mai fie trimiși către alte cabinete și medici. Aici sunt în vedere în primul rând bătrânii și pacienții greu deplasabili.  Foarte mulți medici de familie rămân în mână  cu maxim 2.000 lei din care plătesc taxele, iar suma se micșorează la 1.500 lei.

Medicii de familie se confruntă cu 10 probleme de mai mulți ani, printre care se numără blocajul sistemului informatic zilnic, birocrația infernală, subfinanțarea cronică, deficit mare de doctori, pensii de 800 lei -1400 lei, dar și interzicerea dreptului de negociere a contractului cadru. Doctorii au de făcut 12 registre, 5 formulare de rețete, trei formulare de bilete de trimitere și 18 documente raportări și rapoarte.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *