Doar o minune ar aduce cercetătorii români din străinătate în țară, crede ministrul Educației, prezent la Timișoara

Doar o minune ar aduce cercetătorii români din străinătate în țară, crede ministrul Educației, prezent la Timișoara

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0
adrian curaj

Pentru că ne aflăm în Săptămâna Mare, ministrul Educației, crede în miracole. Adrian Curaj a declarat, astăzi, la Timișoara, la final conferinței “Diaspora și prietenii săi”, că doar o minune i-ar aduce pe cercetătorii români plecați în străinătate înapoi în România.

De asemenea, ministrul Educației este optimist și spune că “România începe să devină și atractivă științific. Oamenii apreciează trendul pozitiv, acum mesajul diasporei este da, vedem un spațiu care se mișcă, în care putem colabora și ne ajutăm unii pe alții, ca să facem performanță în știință, cercetare, inovare. Sigur, oamenii așteaptă mai mult, apreciază că există mobilitatea aceasta a cercetătorilor dintr-o parte într-alta. Mesajul cercetătorilor este că ne place să colaborăm, suntem gata nu neapărat să revenim, dar să venim pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă înapoi“.

De asemenea, Adrian Curaj speră ca momente în care au fost proiecte frumoase propuse de cercetători, dar prea puțin finanțate, să nu se mai petreacă.

Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara, a prezentat și concluziile conferinței “Diaspora și prietenii săi”, la care au participat 900 de cercetători români din peste 30 de țări. „Miza nu este doar să aducem Diaspora acasă, ci valorificarea ei acolo unde e, pentru țară, cum transformăm românii care lucrează peste graniță în ambasadori ai cercetării românești și cum putem să păstrăm legăturile cu ei. În momentul de față, distanțele fizice nu mai sunt o problemă. Nu trebuie să fim fizic în aceeași cameră pentru a genera proiecte comune”, consideră Marilen Pirtea.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *