Distincţie inedită pentru cel mai spectaculos primar din Timiş

Distincţie inedită pentru cel mai spectaculos primar din Timiş

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Distincţia de „Primar al Banatului Istoric” i-a fost acordată edilului comunei Victor Vlad Delamarina, Ion Sima, sâmbătă 30 mai, chiar de ÎPSS Ioan, mitropolitul Banatului, preşedinte de onoare al UJBI. În plus, mitropolitul i-a oferit şi o icoană cadou cu Maica Domnului cu pruncul în braţe. “Este poate cea mai mare distincţie pe care aţi primit-o sau o veţi mai primi vreodată. Ce ai putea să îi oferi unui om mai mult decât să îl încredinţezi Maicii Domnului. V-am încredinţat astăzi împreună cu comunitatea de aici Maicii Domnului şi o rog să vă apere şi să vă păzească. Fiindcă vestea despre dumneavoastră a trecut mult peste hotarele comunei s-a auzit de dumneavoastră de bine. Uniunea Jurnaliştilor Bănăţeni şi Jurnalul Regional Banatul au vrut să vă “răstignească” în presă cu piroane de aur să nu rămână amintirea dumneavoastră doar pe o lespede de piatră, ci să rămână şi în cartea neamului nostru românesc. Dumnezeu să vă dea răsplata cerului pentru tot ce aţi făcut pentru comunitate”, a declarat ÎPSS Ioan.

 La eveniment au participat primari din Timiş, Arad şi Caraş-Severin, parlamentari, reprezentanţi ai consiliilor judeţene, oameni de cultură din Banatul Istoric şi localnici. De asemenea, la festivitate, a fost prezent preotul paroh al Bisericii Române din Paris, Constantin Târziu, dar şi Alexandru Todi, preşedintele Organizaţiei Internaţionale a Macedo-Românilor. În drumul de la Kiev, Ucraina, Beograd şi Budapesta, a făcut o escală în Timişoara şi a participat la Ziua Cinstirii.

“Este o bucurie să mă aflu alături de domniile voastre la Ziua Cinstirii într-un loc în care de trei secole familii precum Dumba, Sina sau Mocioni se stabileau, după pribegii prin Peninsula Balcanică. Pentru Europa multilingvismului şi pluriculturalismului, o relaţie bazată pe ignoraţă nu este propice aportului de valoare pe care neamul nostru le-a adus în permanenţă României”, a spus Alexandru Todi. „Pentru a putea exista o asemenea sărbătoare a recunoştinţei, e nevoie de o ţară care să înţeleagă cu adevărat semnificaţia termenului. Din toate ţările româneşti, numai Ţara Banatului a atins acel nivel de cultură şi civilizaţie prin care recunoştinţa poate deveni faptă. Ziua Cinstirii este organizată de UJBI, desemnată de Biroul Director şi sprijintă de oamenii excepţionali, cum sunt edilii din Banat. Le mulţumesc tuturor, fără ajutorul lor mi-ar fi fost greu să determin o asemenea manifestare. Ziua Cinstirii are loc de trei ori pe an, iar Gala Uniunii, o dată pe an. La recomandările preoţilor, a profesorilor şi a locuitorilor din localitate, trimise nouă, am considerat să îl răsplătim public pe dl. Ioan Sima”, a explicat Vasile Todi, preşedintele UJBI.

La final, edilul sărbătorit a mulţumit tuturor. “Vă mulţumesc tuturor pentru toate surprizele ce mi le-aţi făcut, astăzi, mie şi locuitorilor comunei, dar înainte de toate vreau să îi mulţumesc ÎPSS Ioan şi să îi dăuresc şi eu o icoană”, a declarat Ioan Sima. Programul artistic a fost susţinut de Ansamblul de dansuri Lugojana, de corul Bisericii Ortodoxe Victor Vlad Delamarina şi de elevii şcolii care au recitat poezii în grai bănăţean scrise de Segiu Goian şi de scriitorul al cărui nume îl poartă localitatea. Ziua Cinstirii a fost organizată de Uniunea Jurnaliştilor din Banatul Istoric (UJBI), preşedinte Vasile Todi, şi Jurnalul Regional Banatul, director Silvia Fechete.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *