Dispozitivul portabil care monitorizează calitatea aerului, inventat de un timişorean. Ce reţea globală vrea să realizeze

Dispozitivul portabil care monitorizează calitatea aerului, inventat de un timişorean. Ce reţea globală vrea să realizeze

- in Actualitate, Locale, Slider, Stiri
0
uradmonitor

Radu Motişan, un tânăr din Timişoara, a realizat o invenţie revoluţionară. Este vorba de un uRADMonitor, un dispozitiv portabil care monitorizează calitatea aerului, poluarea şi fondul de radiaţii. Timişoreanul a reuşit să strângă, în cadrul unei campanii de crowdfunding, suma de 13.000 de dolari şi vrea să realizeze o reţea internaţională care să analizeze calitatea aerului.

Potrivit startup.ro, uRAD reprezintă un proiect care pornește de la un gadget portabil dotat cu numeroși senzori, prin care se analizează datele din aer, iar apoi, cu ajutorul unei aplicații de mobil sau desktop acestea sunt analizate și transformate în grafic. Toate datele sunt transmise online și introduse într-o bază de date globală, pentru a putea face comparații.

Gadgetul va fi produs în China, iar primele produse vor fi livrate în luna ianuarie 2016. Un astfel de dispozitiv costă între 150 dolari şi 590 dolari, cel mai scump dintre modele are senzori pentru calitatea aerului și poluare, măsoară temperatura, presiunea atmosferică, umiditatea, praful, polenul, fumul, radiațile de tot felul și are și un ecran LCD color. Bateria are o autonomie de opt ore.

Practic, cu ajutorul unui uRADMonitor utilizatorii se pot deplasa prin diferite zone şi pot vedea care este concentraţia de radiaţie din aer, niveul poluării şi al prafului.