Director nou la Teatrul German din Timișoara

Director nou la Teatrul German din Timișoara

- in Cultura, Locale, Social, Stiri
0

Teatrul German de Stat are director nou. Este vorba de Ioana Iacob, actriță, care l-a înlocuit pe Ioan Boldurean, care 17 ani a fost director adjunct.

Teatrul German de Stat Timișoara are, începând de ieri, un nou manager interimar, în persoana Ioanei Iacob, numită prin dispoziția primarului. Teatrul German de Stat este o instituție foarte importantă în angrenajul cultural al orașului și am considerat că, la început de stagiune, este nevoie de plus valoare în zona activității artistice. Gestionarea activității instituției necesită pe lângă competențe administrative și o viziune și experiență în domeniul teatral“, transmit reprezentanții Primăriei Timișoara.

Noul director, Ioana Iacob, are 40 de ani, a absolvit Secția de Actorie în limba germană a Facultății de Muzică a UVT și a făcut un curs de pedagog teatral la Köln.

Ioana Iacob s-a născut pe 24 februarie 1980 şi este absolventă a Secţiei de Actorie în limba germană din cadrul Facultăţii de Muzică a Universităţii de Vest din Timişoara, studiu pe care îl încheie în anul 2002.

Alături de pregătirea ca pedagog teatral ce a avut loc la Köln la un an de la absolvire, tânăra actriţă a jucat pe scena TGST în numeroase roluri, dintre care menţionăm: Tanka, respectiv Zwilling, în Spre casă, de L. Razumovskaja, în regia lui Bernd Guhr (Germania), 1999; Lucreţia, în A fost ciocârlia sau Romeo şi Julieta după treizeci de ani, de Ephraim Kishon, regia: Diogene Bihoi, 2000; Max, în Max şi Moritz, de W. Busch, regia: Ida Jarcsek-Gaza, 2000; Gabrielle von Kant, în Amarele lacrimi ale Petrei von Kant, de R. W. Fassbinder, regia: Martin Baucks (Germania), 2001; Nadezda, în Poveşti de familie. Belgrad, de B. Srbljanovic, regia: Alexandra Gandi, 2002; Lena, în Leonce und Lena, de Georg Büchner, regia: Bogdan Ulmu, 2002; Simone Bertraut, în Edith Piaf – Soarele meu răsare când se face întuneric, de Frank Geerk, regia: Alexandra Gandi, 2002; Pinocchio, în Pinocchio, de Isolde Cobeţ după Carlo Collodi, regia: Isolde Cobeţ, 2002; Maria Stuart, în Maria Stuart, de Friedrich Schiller, regia: Alexandra Gandi, 2003; Gwendolen, în Bunbury sau Ce înseamnă să fii Onest, de Oscar Wilde, regia: Marina Emandi-Tiron, 2003; Guideria, în Regele Cymbelin, de William Shakespeare, regia: Alexander Hausvater, 2004; Cherubin, în Nunta lui Figaro, de Beaumarchais, regia: Rolf P. Parchwitz, 2004; Olga, în Chip de foc, de Marius von Mayenburg, regia: Radu Alexandru Nica; Lisa, în Lisa şi Clint – The Glory of Living, de Rebecca Gilman, regia: Claudiu Goga (la Teatrul Naţional Timişoara). Ioana Iacob a jucat, de asemenea, şi în mai multe filme.