Direcția Județeană pentru Cultură Timiș clarifică situaţia privind clădirile în care se află Liceul de Arte şi ISJ

Direcția Județeană pentru Cultură Timiș clarifică situaţia privind clădirile în care se află Liceul de Arte şi ISJ

- in Administratie, Locale, Stiri
0

Ca urmare a numeroaselor informații inexacte apărute în ultima perioadă și a solicitărilor venite din partea opiniei publice, Direcția Județeană pentru Cultură Timiș comunică datele de care dispune în legătură cu situația imobilelor de pe bulevardul Mihai Eminescu nr.2 și de pe bulevardul CD Loga nr. 3 (Liceul de Arte, respectiv Inspectoratul Școlar Județean):

  1. Conform legislației în vigoare, demararea unei intervenții pe un amplasament se realizează în baza unui Aviz de oportunitate pentru Plan Urbanistic Zonal (PUZ) – ca etapă preliminară de proiectare. Acest document este, conform legii, supus dezbaterii publice. La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12, la solicitarea proprietarului a fost prezentat, spre consultare, PUZ în vederea obținerii Avizului de oportunitate. În urma acestui demers a fost emisă o Comunicare prin care s-au cerut variante suplimentare de abordare a intervenției.
  1. La Comisia Zonală a Monumentelor Istorice nr. 12 a avut loc o întâlnire de consultare privind volumetria unui nou obiect arhitectural în această zonă. Răspunsul CZMI nr. 12 fiind – că este nevoie de variante care să integreze parte din clădirile aflate în acest perimetru.
  1. Până în prezent, la Direcția Județeană pentru Cultură Timiș nu a fost depusă nici o documentație în vederea emiterii unui aviz de specialitate pentru demolarea clădirilor existente pe acest amplasament.
  1. Avizul Ministerului Culturii despre care se vorbește în presă este, de fapt, avizul Direcției Județene pentru Cultură Timiș, emis în 2014, aviz pentru Studiul istoric – document prin care nu se avizează explicit demolarea clădirilor de pe ansamblul Liceului de Artă, el conținând o serie de condiții, după cum urmează:

“La elaborarea documentațiilor de intervenții pe amplasament, acestea vor fi întocmite cu respectarea legislației specifice urbanismului, a Legii 50/1991 și a Legii 422/2001, reactualizate cu completările și modificările ulterioare Concluziile Studiului istoric, nu conduc la “declasificarea clădirilor de pe amplasament” – termen incorect utilizat în protocolul întocmit între Primărie și Proprietar – terenul fiind acela care rămâne în continuare în ansamblul cuprins în Lista Monumentelor Istorice 2010(republicată în 2015, – cod 65, poziția TM-II-a-B-06100, Ansamblul urban II) “, a informat Direcţia de Cultură Timiş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *