Fosta Fabrică de Ciorapi din Timișoara catalogată ca monument istoric este parţial demolată. Beneficiarul, Kaufland România are toate avizele pentru desfinţarea parţială a clădirii. Viceprimarul Timișoarei, Traian Stoia acuză Direcţia de Cultură Timiş că a contribuit la demolarea unei părți din fosta fabrică din capitala Banatului. Direcția de Cultură Timiș a emis în martie un aviz pentru demolarea parţială a Fabricii de Ciorapi. Ungurii au făcut cu totul altceva cu un monument istorico-industial asemănător
„Avem o clădire care după părerea mea trebuia protejată mai mult decât a făcut-o Direcţia de Cultură a judeţului Timiş, care a emis în 28.03.2014 un aviz pentru lucrări de desfiinţare parţială a construcţiei cunoscută ca Fabrica de ciorapi de pe Mihail Kogălniceanu numerele 13, 14, 15. Beneficiarul acestei autorizaţii este Kaufland România. S-a propus desfiinţarea unor corpuri şi păstrarea altor corpuri care prezintă, din punct de vedere istoric, un interes mult mai mare”, a spus viceprimarul Traian Stoia.
Stoia se arătă nemulţumit de situaţie, dar spune că societatea are toate avizele şi autorizaţiile pentru lucrările efectuate.„Se păstrează integral corpul B, cu operaţiuni de restaurare, consolidare şi refuncţionalizare, de pe Kogălniceanu colţ cu Drăgăşani, corpul C se desfiinţează cu păstrarea traveii prin care se realizează intrarea în incintă, inclusiv frontonul, consolidarea şi restaurarea traveii respective. Astea rămân ca o dovadă că aici a funcţionat un monument industrial al Timişoarei, similar până la detaliu cu fabrica de ciorapi din Debrecen, unde autorităţile maghiare au consolidat şi au păstrat ca monument istoric industrial clădirea lor. Corpul A este desfiinţat. Se face un Kaufland”, a mai spus Stoia.
Edilul a mai spus că un astfel de monument istoric, vecinii din Ungaria, au reuşit să îl conserve şi să îl îngrijească, în tim ce la noi, va deveni un supermarket.„Problema este că un monument istoric care la câteva sute de kilometri de noi este păstrat integral şi îngrijit de autorităţiile locale şi Guvern, iar la noi se păstrează doar parţial, probabil în funcţie de nişte interese pe care le are proprietarul”, a mai spus Stoia.