Din PE, Maria Grapini cere siguranță pentru pasagerii care folosesc UBER și o concurență loială între operatori

Din PE, Maria Grapini cere siguranță pentru pasagerii care folosesc UBER și o concurență loială între operatori

- in Locale, Politica, Stiri
0

Miercuri, 4 septembrie, în Parlamentul European, s-a desfășurat un prânz de lucru, organizat de Rețeaua Europeană de IMM-uri, SME Connect – care are în conducere mai mulți politicieni din diferite grupuri politice – pe o temă de actualitate: Drumul către sustenabilitate și creștere/Cele mai bune practici de reglementare pentru partajarea vehiculelor în Europa.

Europarlamentarul român, Maria Grapini, membru în conducerea Rețelei Europene de IMM-uri, a fost vorbitor în cadrul evenimentului, în calitate de vicepreședinte al Comisiei IMCO și membru al Comisiei TRAN.

Maria Grapini a insistat, în contextul politicii Uniunii Europene din domeniul transporturilor, pe necesitatea dezvoltării unei rețele moderne de infrastructură, care face călătoriile mai rapide și mai sigure, promovând în același timp, soluții durabile și digitale.

Trebuie să găsim soluții în ceea ce privește reglementarea practicilor de partajare a vehiculelor la nivel european. Întrebarea la care trebuie să răspundem este: Acest mod alternativ de transport asigură în aceeași măsură siguranța pasagerului și protecția consumatorului acestui serviciu? Trebuie să avem siguranța pasagerilor!”, a spus europarlamentarul român.

Maria Grapini a invocat, în discursul său, întâlnirile avute, anul trecut, în California, cu reprezentanții UBER care au spus că nu se întâlnesc niciodată cu șoferii, deoarece ei se înscriu singuri în aplicație.

Am folosit UBER și am discutat cu șoferi. Unii lucrau 14 ore pe zi, erau fie foarte tineri, fie în vârstă sau pensionari, însă nu aveau asigurare medicală sau inspecția tehnică periodică a mașinii, ceea ce nu oferă siguranță pasagerului! În România, am avute multe controverse pe acest subiect, deoarece există legislație pentru taxiuri, dar UBER nu cade sub incidența acestei legislații. Cred că trebuie să se asigure o competitivitate corectă pe piață, de aceea mai trebuie lucrat la reglementarea domeniului.”, a mai declarat, în cadrul evenimentului european, Maria Grapini.

Europarlamentarul român și-a exprimat speranța unei viitoare Rezoluții a PE pe acest subiect, menită să crească automat competitivitatea și să încurajeze transportul eficient. Maria Grapini a pledat, din nou, pentru protecția consumatorilor, în speță siguranța pasagerilor acestui tip de transport.

Sensibilizarea este un element crucial pentru a sprijini partajarea de autovehicule, deoarece nivelurile de cunoștințe între factorii de decizie, părțile interesate politice, precum și potențiali parteneri (cum ar fi operatorii de transport, și comunitatea de afaceri) trebuie încă îmbunătățite. Mobilitatea urbană și gestionarea transportului urban sunt de competența autorităților locale și regionale, care elaborează și pun în aplicare politicile publice în zona lor, în concordanță cu cadrul național în vigoare și cu agenda urbană a UE. Cred, însă, că este important să avem o legislație adecvată, la nivelul statelor-membre, pentru a oferi siguranță pasagerilor care folosesc acest tip de transport. În același timp, este necesar să asigurăm o concurență loială între operatorii din domeniul în cauză”, a mai spus Maria Grapini, la evenimentul de miercuri, din Parlamentul European.

Directiva echipamentelor radio, dezbătută în Parlamentul European

Discuțiile recente din Parlamentul European, pe tematici ce țin de Directiva echipamentelor radio, în contextul armonizării legislațiilor statelor membre, au fost transmise românilor, joi, 5 septembrie, de către europarlamentarul Maria Grapini, pentru o informare corectă și în timp.

Maria Grapini este vicepreședinte al Comisiei IMCO din PE, Comisie care a luat în discuție acest subiect. Directiva în cauză stabilește cerințele pentru echipamentele radio (televizoare, telefoane mobile, wi-fi, bluetooth) privind siguranța, protecția sănătății și compatibilitatea electromagnetică, numitorul comun al acestora fiind protecția datelor cu caracter personal, confidențialitatea, protecția împotriva fraudelor.

Comisia are în vedere adoptarea de acte delegate în următoarele luni, cu specificarea concretă a categoriilor de echipamente radio care trebuie să respecte fiecare cerință respectivă.

Alte aspecte importante, așa cum transmite europarlamentarul român, se referă la fluxul gratuit de date non-personale, respectiv la Regulamentul privind fluxul gratuit de date cu caracter personal, care a început să se aplice la 28 mai 2019.

Regulamentul interzice orice cerințe pentru ca datele să fie localizate pe un anumit teritoriu al Uniunii, cu excepția motivelor de securitate publică, prevede că autorităților competente nu li se poate refuza accesul la date pe motiv că datele respective sunt stocate sau prelucrate într-un alt stat membru și încurajează furnizorii de servicii de date să dezvolte coduri de conduită la nivelul Uniunii Europene cu privire la cele mai bune practici atunci când vine vorba de utilizatori profesioniști”, a transmis Maria Grapini.

Nu în ultimul rând, Comisia pentru petiții (PETI) din PE a decis să înființeze o rețea de petiții, în vederea sensibilizării și consolidării cooperării dintre comisiile Parlamentului în problemele ridicate de petiționari. Toate comisiile au fost invitate să participe la activitățile rețelei.
Gh. M.