Deținuți infectați cu Covid, transferați de la Timișoara la Jilava

Deținuți infectați cu Covid, transferați de la Timișoara la Jilava

- in Actualitate, Eveniment, Locale, Stiri
0

O a doua serie de persoane custodiate de Penitenciarul Timişoara, zece la număr de această dată, se află sub atentă supraveghere medicală cu începere din weekend-ul trecut, analizele lor fiind pozitive la SARS-CoV-2. Conform metodologiei interne, în situația dată nouă din cele zece persoane au fost transferate la Penitenciarul-Spital Bucureşti-Jilava, unde deja se afla un prim grup de nouă deținuți de la unitatea din Timișoara, ajunși acolo la mijlocul săptămânii trecute. Tratamentul celei de-a zecea persoane private de liberate este asigurat de Spitalul Clinic „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, decizia fiind luată ca urmare a riscurilor asociate vârstei.

În ambele cazuri, persoanele private de libertate confirmate pozitiv erau cazate în aceeaşi cameră de deţinere, dar nu au desfăşurat activităţi în comun cu efectivele altor camere.

Confirmarea unor cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în cadrul celei dintâi testări efectuate printre persoanele custodiate de Penitenciarul Timișoara a determinat administraţia locului de deţinere să solicite testarea a 95 de persoane private de libertate şi a opt poliţişti de penitenciare. Acest număr de testări nu înscrie persoanele în categoria contacților, ci el a fost stabilit la nivel administrativ, posibilitatea interacțiunii fiind criteriul luat în considerare.

Unul din testele efectuate poliţiştilor de penitenciare a avut rezultat pozitiv; de aceea, ca măsură preventivă și pentru a evita situațiile de risc asociate contextului epidemiologic recent, s-a dispus efectuarea de teste întregului efectiv de deţinuţi şi tuturor cadrelor unităţii.

Nicio altă persoană custodiată de Penitenciarul Timişoara, la acest moment, nu manifestă/ nu a fost identificată cu simptome specifice COVID-19. Continuă trierea epidemiologică, iar monitorizarea medicală a întregului efectiv a fost intensificată. Starea de spirit în rândul deţinuţilor este optimă, iar măsurile de informare și consiliere asigură un climat favorabil efortului instituţional”, aflăm din informările de presă primite de la Penitenciarul din Timișoara.

Administrația locului de deținere a informat încă de la primele cazuri Direcția de Sănătate Publică Timiș cu privire la situația ivită, iar DSP a inițiat o anchetă epidemiologică aflată încă în derulare. Sursa de infectare este și la ora actuală necunoscută, urmând să fie stabilită cu prilejul investigațiilor medicale.

Potrivit planului de măsuri stabilit pentru sistemul penitenciar, în unitatea timișoreană se realizează în continuare, în regim intensificat, și triajul epidemiologic al cadrelor/ personalului propriu. Dar, dezinfectarea și igienizarea spațiilor reprezintă, totodată, și pe viitor o măsură de prevenire de neînlocuit.

Amintim că Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a dispus reintroducerea unor măsuri cu caracter preventiv, necesare în scopul de a limita extinderea riscurilor pentru sănătatea persoanelor custodiate, dar şi a personalului. Unităţile subordonate dispun de baza materială destinată protecţiei individuale şi igienizării spaţiilor, precum şi de o metodologie de intervenţie adaptată la evoluţia epidemiologică pe plan local şi naţional”, mai aflăm din informările de presă primite de la unitatea de detenție din strada Popa Șapcă.

Patricia Manole

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *