Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Timiș, împreună cu polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Timiș au desfășurat joi, 22 august, activități de combatere și prevenire în domeniul substanțelor periculoase, în județul Timiș. Astfel, în cadrul acțiunii au fost verificate două societăți comerciale, la operatori economici care desfășoară activități de colectare a deșeurilor feroase și neferoase.
“În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat faptul că aceștia ar fi desfășurat activități de dezmembrare a unor autovehicule scoase din uz, fără a deține autorizație de mediu aflată în termenul de valabilitate. Totodată, în urma controlului au fost identificate 3.000 kg deșeuri periculoase provenite de la mai mulți acumulatori uzați, 1.000 litri ulei uzat pentru care nu s-au luat măsuri de eliminare, precum și o cantitate de deșeuri feroase și neferoase contaminate cu ulei uzat, care nu a putut fi estimată cu ocazia controlului. Astfel, a fost dispusă indisponibilizarea acestora și s-au luat măsuri pentru decontaminarea și depoluarea întregului amplasament și aducerea acestuia în starea inițială“, a transmis IPJ Timiș.
În cauză, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de neluarea măsurilor sau nerespectarea măsurilor obligatorii în desfășurarea activităților de colectare, tratare, transport, valorificare sau eliminare a deșeurilor periculoase, faptă prevăzută în O.U.G. nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum și neluarea măsurilor de eliminare totală a substanțelor și preparatelor periculoase care au devenit deșeuri, conform O.U.G. 195/2005 privind protecția mediului.
De asemenea, a fost aplicată o sancțiune contravențională în valoare de 10.000 lei unei societăți comerciale privind obligația agenților economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, fiind dispusă și măsura suspendării activității agentului economic.
Activitățile au fost desfășurate în colaborare cu reprezentanții Gărzii de Mediu.