Descoperiri uimitoare facute de arheologi pe santierul Centurii Sud a Timisoarei Foto

Descoperiri uimitoare facute de arheologi pe santierul Centurii Sud a Timisoarei Foto

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

Arheologii au făcut descoperiri uimitoare în șapte din cele opt situri cercetate pe traseul variantei de ocolire Timișoara Sud. Potrivit reprezentanților Direcției Regional de Drumuri și Poduri Timișoara, în jur de 2.000 de complexe arheologice au fost investigate până în acest moment. Printre tipurile de complexe cercetate se află locuințe, gropi de provizii și menajere, cuptoare, vetre, șanțuri de apărare, valuri de apărare, morminte de inhumație și incinerație, descoperiri funerare, precum și un depozit de vase.

Cele opt situri ocupă o suprafață de aproape 11 ha din traseul Variantei de ocolire. În ordine cronologică au fost identificate și cercetate complexe din următoarele epoci istorice: epoca neolitică (mileniile VI-V a. Chr.), epoca eneolitică (mileniul III a. Chr.), epoca bronzului târziu (secolele XV-XI a. Chr.), a doua epocă a fierului (secolele IV-III a. Chr.), epoca romană (secolele III-V p. Chr.) și epoca medievală timpurie (secolele VIII-XIII). În cercetări au fost implicați 9 arheologi (experți, specialiști, debutanți, personal auxiliar) reprezentând trei instituții de profil: Muzeul Național la Unirii Alba Iulia, Muzeul Național al Banatului Timișoara și Muzeul Județean Satu Mare. Un număr de 6 situri au fost finalizate în perioada iunie-decembrie 2019 și mai 2020. În curs de cercetare se află siturile 7 și 2“, a informat DRDP Timișoara.

Printre descoperirile făcute de arheologi se numără cel mai mare cimitir de incinerație din Banat, ce datează din epoca neolitică, lângă Șag, dar și un alt cimitir care provine din epoca medievală.