Deputatul republican Marian Cucșa a depus legea care prevede posibilitatea susținerea cauzelor în instanță prin videoconferință

Deputatul republican Marian Cucșa a depus legea care prevede posibilitatea susținerea cauzelor în instanță prin videoconferință

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Deputatul republican, Marian Cucșa a depus o lege în Parlament prin care procesele civile să se desfășoare prin videoconferință. Și asta pentru că pandemia a dat peste cap situația instanțelor, iar pe perioada stării de urgență au fost dezbătute doar cauzele care nu puteau fi amânate. Acum, judecătorii sunt supraîncărcați, iar perioada proceselor s-a dublat.

Întrucât, în momentul de față nu exista o bază legală care să permită instanțelor să organizeze ședințe prin videoconferință, care ar putea fi, potrivit specialiștilor din sistem, soluția cea mai bună, am decis să depun un proiect de lege prin care toate procesele civile să se poată desfășura online. Și nu doar în perioada pandemiei.

Pandemia a dat peste cap și situația din instanțe. În perioada stării de urgență, instanțele au dezbătut doar cauzele care nu suportau amânare. Iar ședințele de judecată s-au desfășurat prin videoconferință. După expirarea restricțiilor însă, nu a mai existat bază legală pentru ca procesele online să continue. Așa se face ca timpii de soluționare a dosarelor au crescut enorm, iar situația nu se va schimba prea curând.

Judecătorii sunt supraîncărcați, iar normele de distanțare nu pot fi respectate, dacă vor să rezolve cât mai multe dosare. Există astfel riscul ca perioada proceselor să se dubleze, sau chiar să se tripleze, spun avocații și magistrații. Iar cei mai afectați vor fi cetățenii care au astfel de probleme. Ar putea aștepta ani buni o decizie finală.

Sper ca și colegii mei din parlament să înțeleagă gravitatea situației și inițiativa să fie dezbătută și adoptată cât mai repede“, a scris pe pagina sa de Facebook, deputatul de Timiș, Marian Cucșa.