Deputatul PSD de Timiș, Adrian Pau: „Suveranitatea României nu se negociază!”

Deputatul PSD de Timiș, Adrian Pau: „Suveranitatea României nu se negociază!”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Camera Deputaţilor a respins în această săptămână propunerea legislativă privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, într-o proporție covârșitoare: 218 de voturi „împotrivă” și 20 de voturi „pentru”. Actul normativ își propunea autonomizarea judeţelor Covasna, Harghita şi a unei părţi din judeţul Mureş precum și constituirea lor ca regiune autonomă, cu personalitate juridică, în cadrul statului român. Autonomia Ţinutului Secuiesc prevedea o organizare administrativă proprie, cu autorități distincte față de cele românești, cu guvernare și  însemne proprii, și cu folosirea exclusivă a limbii minorității maghiare, precum și alte “bazaconii” ale unei entități statale paralele cu prevederile constituționale ale României.

Deputatul PSD de Timiș, Adrian Pau amintește primele trei articole din Legea fundamental pentru ca fiecare dintre noi să înțeleagă funcționarea și regulile statului roman și în special inițiatorii acestei “aberații” legislative.

„Art. 1 – Statul român

(1) România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

(2) Forma de guvernământ a statului român este republica.

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(4) Statul se organizează potrivit principiului separaţiei şi echilibrului puterilor – legislativă, executivă şi judecătorească – în cadrul democraţiei constituţionale.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

Art. 2 – Suveranitatea

(1) Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum.

(2) Nici un grup şi nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu.

Art. 3 – Teritoriul

Teritoriul României este inalienabil.
(2) Frontierele ţării sunt consfinţite prin lege organică, cu respectarea principiilor şi a celorlalte norme general admise ale dreptului internaţional.
(3) Teritoriul este organizat, sub aspect administrativ, în comune, oraşe şi judeţe. În condiţiile legii, unele oraşe sunt declarate municipii.
(4) Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine.”

Discursurile antiromâneşti şi antistatale, materializate acum în mod grotesc prin această propunere legislativă, dovedesc că singura preocupare a liderilor UDMR este obţinerea de drepturi şi privilegii, autonomia teritorială etnică şi culturală, federalizarea României şi implicit crearea unui stat în stat. Prin comportamentul iresponsabil din punct de vedere politic, prin propaganda antiromânească şi antistatală, fruntașii UDMR demonstrează că sunt singurii cetăţeni antieuropeni din România europeană. Consider că fiecare român are datoria de a nu permite nimănui să atenteze la interesul naţional, la suveranitatea şi integritatea teritorială.

Milioane de români, dar şi de maghiari, condamnă şi resping categoric astfel de acţiuni iredentiste şi şovine, precum autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc sau federalizarea Transilvaniei, susţinute cu obstinaţie nedemocratică de lideri ai Uniunii. În fapt, prin asemenea declaraţii amenințătoare, precum cea de a scoate termenul „naţional” din Constituţie, UDMR continuă manifestările ostile la adresa României, prin incitarea populaţiei majoritare faţă de cea minoritară. Cred că ar fi nevoie şi de autosesizarea Parchetului General în cazul acestor declaraţii, iar cei care şi le asumă să fie anchetați penal pentru incitarea populaţiei maghiare, pentru repetatele declaraţii de destabilizare a statului naţional unitar român şi intenţiile clare de federalizare şi enclavizare a României“, spune deputatul Adrian Pau.

Parlamentarul PSD de Timiș, Adrian Pau, spune că România este un exemplu recunoscut în Uniunea Europeană în materie de respectare a drepturilor minorităţilor naţionale, iar asemenea atitudini nefericite şi nefondate nu fac altceva decât să incite la vrajbă şi ură. Acesta consideră că este momentul ca și cei din UDMR  să înţeleagă în sfârşit aceste realităţi şi să nu strice nejustificat relaţiile de bună comuniune dintre populaţia majoritară română şi etnicii maghiari.

În calitate de parlamentar, de român și de locuitor al orașului martir Timișoara, mă pronunț categoric împotriva acestor manifestări secesioniste, extremiste și total iresponsabile venite din partea colegilor din UDMR! Suntem în Anul Centenarului, anul în care fiecare dintre noi, inclusiv prietenii noștri din rândul minorităților naționale, ar trebui să onoreze așa cum se cuvine împlinirea a 100 de ani de existență a țării noastre! Reamintesc tuturor românilor, indiferent de naţionalitate, religie sau apartenenţă politică, că articolul 1 alineatul (1) din Constituţia României prevede că <România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil>. Această sintagmă nu se negociază şi orice încercări de modificare constituie un afront la adresa întregii naţii române!“, mai spune Pau.