Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean: “100 de ani de istorie comună România – Republica Moldova”

Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean: “100 de ani de istorie comună România – Republica Moldova”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea României cu Basarabia, deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean a transmis un mesaj.

“27 martie 1918 este o zi deosebită în istoria noastră comună. Este ziua în care sărbătorim 100 de ani de la unirea Basarabiei cu România. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-au unit cu România. Fără dorința, energia și voința basarabenilor, această unire ar fi fost imposibil. Au urmat celelalte provincii româneşti: Ardealul, Crişana, Banatul,Maramureşul şi Bucovina spre sfârşitul anului 1918 fiind astfel creată România Mare. După o lungă perioadă de ocupație țaristă (1812-1918), a venit în sfârșit și rândul Basarabiei de a se uni cu România. Unirea a fost posibilă şi datorită eforturilor depuse de armata română, care prin acţiunile sale a pus capăt atacurilor banditeşti ale bolşevicilor din Basarabia în timpul Revoluţiei din 1917. 

Astăzi, România şi Republica Moldova sunt mai apropiate ca niciodată, ţara noastră oferind necondiţionat sprijinul în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană. România a pledat în mod constant la nivel european în favoarea avansării procesului de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Acordul de asociere semnat la data de 27 iunie 2014 la Bruxelles între Uniunea Europeană și Republica Moldova a reprezentat o formă concretă de cooperare politică şi economică, o confirmare a eforturilor depuse de  Republica Moldova, dar și o încununare a eforturilor diplomatice asidue depuse de România în ultimii ani.

Reintegrarea europeană a Republicii Moldova  ar reprezenta o reparaţie istorică atât pentru cetăţenii moldoveni, cât şi pentru o Europă prea mult timp lipsită de componentele şi valorile ei estice. Prin toate acţiunile sale, România va continua și nu va înceta să susţină perspectiva parcursului european al Republicii Moldova. Sprijinul pe care România îl oferă  Republicii Moldova în finalizarea parcursului său european constă în adoptarea acquis-ului comunitar în domeniul educaţiei, împărtăşirea experienţei României în domeniul armonizării legislative, dar și promovarea prin consultări a unor iniţiative legislative în Parlamentele României şi Republicii Moldova în vederea îmbunătăţirii cooperării bilaterale.

Republica Moldova a fost, este şi va rămâne o temă majoră a României și în actualul context european. Comuniunea de limbă, istorie, civilizaţie şi cultură a Republicii Moldova cu România este un subiect special, şi totodată sensibil la nivel european. România are o datorie faţă de cetăţenii aflaţi dincolo de Prut, datorie derivată tocmai din această relaţie specială.

România nu va înceta să militeze pentru ca Republica Moldova să revină la valorile europene de care a fost despărţită prin forţă de o istorie ostilă.Republica Moldova merită și trebuie să se întoarcă la valorile sale europene, valori pe care în realitate nu le-a abandonat niciodată și pe care le-a reafirmat continuu din prima zi a independenţei de stat”, transmite deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *