Deputatul PMP, Cornel Sămărtinean: „Județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții ale Guvernului României în infrastructură”

Deputatul PMP, Cornel Sămărtinean: „Județul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții ale Guvernului României în infrastructură”

- in Actualitate, Locale, Politica, Stiri
0

Deputatul PMP, Cornel Sămărtiean l-a luat la întrebări din nou pe ministrul Transporturilor în ceea ce privește infrastructura din județul Timiș, dar și despre nedemararea procedurilor de finanţare şi execuţie a lucrărilor de finalizare a Centurii Sud a municipiului Timişoara – varianta de ocolire.

 „România continuă să fie la coada Europei la capitolul infrastructură rutieră, în timp ce pe șoselele patriei mor zilnic oameni din cauza unei rețele de transport subdimensionate și nemodernizate. Modul în care s-au cheltuit sumele destinate aceastor investiții reprezintă o măsură a risipei realizate de-a lungul timpului, având în vedere că fosta CNADNR SA avea anual un buget de 1,5-2 miliarde de euro, atât pentru autostrăzi, cât şi pentru  drumuri naţionale, dar rezultatele au întârziat să apară.

Consider că CNAIR SA ar trebui să fie o companie de interes strategic național cu rol deosebit de important în dezvoltarea rețelei de autostrăzi și în conectarea României la rutele europene printr-o infrastructură bine dezvoltată. Din 2008 până în prezent, fosta CNADNR SA, actuala CNAIR SA a avut un buget cumulat de circa 13,5 miliarde de euro, bani suficienţi pentru construcţia a aproape 2.000 de kilometri de autostrăzi”, spune deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtienan.

Mai mult, parlamentarul de Timiș, Cornel Sămărtinean spune că Centura de Sud nu este inclusă în programul de guvernare 2018-2020. Sămărtinean îi solicită ministrului Șova măsurile pe care le va lua pentru demararea lucrărilor la centură.

Subliniez faptul  că obiectivul Centura Sud a municipiului Timişoara-varianta de ocolire-cod obiectiv nr.718 prevăzut în Anexa 3/24/29  din Legea nr.2/2018- Legea bugetului de stat pe anul 2018, nu este inclus în Programul de guvernare 2018-2020, Capitolul Politici pentru infrastructura de transport, Subcapitolul Măsuri Transport rutier, pag.169. Menționez că  acesta este programul  cu care actualul guvern s-a prezentat la audierile în comisiile de specialitate și la votul de investire în Parlamentul României în data de 29 ianuarie 2018.

Având în vedere această situație, constatăm faptul că și în anul 2018 judeţul Timiș este cvasi-absent din lista de investiții ale Guvernului României în infrastructură, și de aceea m-am adresat din nou  în scris noului Ministru al Transporturilor, domnului Lucian Șova, solicitându-i să-mi comunice urgent măsurile concrete pe care le va întreprinde pentru demararea lucrărilor la Centura Sud a municipiului Timişoara-varianta de ocolire în scopul includerii municipiului Timișoara și a județului Timiș în toate finanțările din domeniul infrastructurii de transport”, mai spune Sămărtienan.