Deputatul Cornel Sămărtinean către ministrul Transporturilor: „Vă supun spre urgență soluționarea aceastei situații”

Deputatul Cornel Sămărtinean către ministrul Transporturilor: „Vă supun spre urgență soluționarea aceastei situații”

- in Locale, Politica, Stiri
0

Deputatul PMP de Timiș, Cornel Sămărtinean a făcut o nouă interpelare ministrului Transporturilor privind situația Lotului 3 al Autostrăzii Lugoj – Deva.

România continuă să fie la coada Europei la capitolul infrastructură rutieră, în timp ce pe șoselele patriei mor zilnic oameni din cauza unei rețele de transport subdimensionate și nemodernizate .CNAIR SA ar trebui să fie o companie de interes strategic național cu rol deosebit de important în dezvoltarea infrastructurii naționale. Din 2008 până în prezent, fosta CNADNR SA, actuala CNAIR SA a avut un buget cumulat de circa 13,5 miliarde de euro. Modul în care s-au cheltuit aceste sume reprezintă o măsură a risipei realizate de-a lungul timpului, având în vedere că fosta CNADNR SA avea anual un buget de 1,5-2 mi¬liarde de euro, atât pentru autostrăzi, cât şi pentru drumuri naţionale, dar constatăm că rezultatele întârzie să apară. În data de 5 septembrie ați afirmat faptul că lotul 3 al Autostrazii Lugoj-Deva va fi preluat de catre CNAIR si va fi deschis circulatiei la sfârșitul lunii septembrie. Lotul 3 are o lungime de 21,14 kilometri, iar lucrarile au fost atribuite la o valoare de 579,92 milioane lei, fara TVA.
O porțiune din noua șosea s-a avariat deja, deși încă nu a fost deschisă circulației, astfel că vor fi necesare lucrări suplimentare pentru ca autostrada să fie deschisă traficului în condiții de siguranță, fiind identificate 60 de neconformităţi, fapt care ar putea constitui un record în materie. Domnul Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al CNAIR a declarat că, citez: “CNAIR va apela, cel mai probabil, la o terță firmă pentru a efectua reparațiile la Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, după ce va fi efectuată o expertiză a problemelor care au apărut încă înainte de recepție.” Deși CNAIR a reziliat contractul cu constructorul invocând probleme legate de execuția lucrării și a promis că va aduce propriii muncitori sa rezolve multele deficiențe constatate, în prezent niciun picior de muncitor nu a fost vazut pe traseu. Aceasta în condițiile în care șoferii își continuă drumurile anevoioase și periculoase pe DN 68A, cea mai tranzitată șosea din vestul țării.
În calitate de deputat de Timiș, vă supun spre urgentă soluționare această situație. Să mergi de la Timișoara la Deva, poate fi un adevărat coșmar atât la coborâre cât și la urcare de pe autostrada A1. Pe cel puțin 40 de kilometri, din cei aproape 80 cât are drumul, abia se poate circula. Este binecunoscut faptul că DN 68A a fost construit în urmă cu aproape 60 de ani şi nu a fost reabilitat niciodată, structura rutieră fiind în prezent un dezastru care pune în pericol viața participanților la trafic.
Având în vedere faptul că CNAIR SA este o instutuție în subordinea Ministerului Transporturilor, vă rog, domnule Ministru să-mi transmiteți când veți demara lucrările de reparații în cazul Lotul 3 al autostrăzii Lugoj – Deva, precum și care este termenul limită de finalizare a acestora”, se arată în interpelarea deputatului de Timiș, Cornel Sămărtinean.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *