Deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa prezent la Centrul de excelență HUMIT NATO Oradea

Deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa prezent la Centrul de excelență HUMIT NATO Oradea

- in Locale, Politica, Stiri
0

Deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa a fost prezent în perioada 23 – 25 mai, la Oradea unde a avut loc o masă rotundă cu tema „Paradigma controlului democratic al serviciilor de informații – vector al bunei guvernări”. Punctul de vedere al comisiei de control parlamentar a SRI a fost prezentat de vicepreședintele Marian Cucșa.

Temele care au făcut subiectul discuție au fost: Legislația națională; Statutul ofițerului de informații; Analiza de intelligence; Mecanisme de control democratic asupraserviciilor de informații.

Vicepreședintele comisiei de control SRI, Marian Cucșa a subliniat importanța controlului parlamentar asupra activității servicilor de informații în contextul actual. ”Membrii Comisiei de control SRI sunt determinați ca pe durata acestui mandat să contribuie la reformarea cadrului legal în vigoare referitor la controlul democratic asupra serviciilor de informații, precum și a sectorului de securitate din România în general, prin promovarea de noi acte normative care să asigure atât garanţii cu privire la respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cât şi eficienţă în prevenirea şi contracararea noilor ameninţărilor (asimetrice, teroriste, cibernetice, etc.) la adresa securităţii naţionale”, a spus vicepreședintele ALDE, Marian Cucșa.

Cucșa a mai punctat și următoarele aspecte: De ce este necesar un control parlamentar asupra activității SRI?; Cum găsim echilibrul între necesitarea de securitate și transparență?; Care este scopul controlului parlamentar?; Care este cadrul legal în vigoare?

La eveniment au luat parte parlamentari, experti din mediul academic și societatea civilă.