Deputatul de Timiș, Marian Cucșa spune că nu poate să rămână indiferent la afirmațiile pe care fostul prim-adjunct al SRI, Florian Coldea le-a făcut după audierea de joi, 5 aprilie în cadrul Comisiei parlamentare pentru controlul SRI. Parlamentarul este de părere că întâlnirea de joi trebuia să aducă o serie de clarificări despre modul în care a acționat SRI pe parcursul mandatului său, dar mai ales să ofere explicații despre protocoalele încheiate de către SRI cu diverse instituții din justiție, atitudinea lui Florian Coldea a fost una total inadecvată, de sfidare a membrilor comisiei și a instituției Parlamentului.
“Domnul Coldea nu a înțeles încă obligațiile lui atunci când se prezintă în fața Comisiei SRI și acest lucru se datorează modului în care a funcționat relația dintre SRI și comisia parlamentară în trecut. Astăzi suntem într-o nouă realitate în care comisia de control a SRI chiar înțelege să își îndeplinească atribuțiile și să nu se mai regăsească în postura caracteristică perioadei în care domnul Coldea funcționa la SRI.
Un alt aspect pe care aș vrea să îl lămuresc pentru domnul Coldea: nu este comisia „noastră” (domnul Coldea nu face parte din Comisie), este comisia Parlamentului, iar rolul acesteia este să se asigure că SRI-ul nu își depășește atribuțiile legale.
Totodată, personal, mă declar profund nemulțumit de răspunsurile oferite de domnul Coldea. Am avut impresia că acesta trăiește într-o realitate paralelă, îi contrazice pe toți specialiștii din justiție care au atras atenția că aceste protocoale sunt ilegale și încalcă Constituția și Codul de procedură penală. A părut că am asistat la o continuare a declarațiilor doamnei Kovesi: nu e vorba de colaborare, e vorba de cooperare, nu e vorba de echipe mixte, e vorba de echipe comune. Parcă am văzut un scenariu pus la punct de către artizanii binomului SRI – DNA din ultimii ani, într-o ultimă încercare a lor de a-i minți pe români.
Protocolul încheiat de către SRI cu Parchetul General conține încălcări flagrante ale procesului penal, eludând principii prevăzute în legea fundamentală a țării, dar și în legislația penală. Acest lucru nu îl spun eu, îl spun specialiștii din domeniu, cei care se declară revoltați de ceea ce a făcut binomul Coldea – Kovesi și pe care îi acuză pentru situația gravă în care se află justiția din țara noastră. Astăzi, încrederea românilor în justiție a scăzut vertiginos tocmai din cauza acțiunilor pe care persoane precum fostul prim-adjunct al SRI și actuala șefă a DNA le-au întreprins împotriva statului de drept, împotriva oricăror norme democratice, încălcând drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor.
Rămân încă multe semne de întrebare la care fostul prim-adjunct al SRI ar trebui să răspundă. Modul în care a răspuns până în prezent la audierile din cadrul comisiei demonstrează, fără putință de tagadă, că Florian Coldea încearcă din răsputeri să ascundă realitatea și adevărul care au ieșit la suprafață, să ascundă vinovăția de a fi creat în România un sistem paralel de putere de tip stalinist, din perioada anilor `50 – `60, în care deciziile erau luate de tandemul securitate – procuratură.
În același timp, dacă vorbim de Florian Coldea trebuie să analizăm și acțiunile pe care le-a întreprins SRI împreună cu celelalte instituții din justiție. Șefa DNA a subjugat justiția serviciilor, a pus parchetele în slujba SRI-ului, sporind puterile acestuia peste cele prevăzute de lege.
Un lucru este evident și anume că în România trebuie să demareze un proces de reformare a justiției, care să asigure o independență reală a magistraților, ca într-un adevărat stat de drept, în care nu există nicio posibilitate de implicare a serviciilor de informații în activitatea magistraților“, spune deputatul ALDE de Timiș, Marian Cucșa.