De la USAMVB, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a promis sprijin fermierilor pentru a-și valorifica produsele pe piața locală

De la USAMVB, Adrian Oros, ministrul Agriculturii, a promis sprijin fermierilor pentru a-și valorifica produsele pe piața locală

- in Agricultura, Economie, Locale, Stiri
0

În prezența ministrului Agriculturii, Adrian Oros, Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă (CFRAP) și USAMVB ”Regele Mihai I al României” din Timișoara au organizat o dezbatere, privind viziunea și programele de dezvoltare strategică a agriculturii în Planul de Relansare Economică a României.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Paul Pârșan a prezentat rezultatele studiului privind necesitatea reabilitării, modernizării și extinderii amenajărilor hidroameliorative din Sud-Vestul României, proiect realizat de Clubul Fermierilor Români, împreună cu USAMVB, care a stat la baza includerii programului național de desecare și drenaj în Planul de Relansare Economică a României.

Clubul Fermierilor Români a inițiat, coordonat și promovat acest studiu pentru a contribui la efortul autorităților române privind atragerea finanțărilor europene pentru lansarea programului de modernizare a infrastructurii de îmbunătățiri funciare cu utilizare duală irigații – desecare la nivel național.

Prof. Cosmin Popescu a vorbit despre decizia foarte bună a MADR de a organiza acest important eveniment la USAMVB Timișoara: ”Vă rog să apelați la expertiza și experiența noastră în continuare. Am demonstrat că putem și știm. De exemplu experții din universitatea noastră, coordonați de prof. Pârșan, au pus pe masa ministerului agriculturii acest studiu, privind lucrările hidroameliorative. Fac invitația și către fermieri: veniți în continuare către noi, iar către CJT și Prefectura Timiș: continuați colaborarea cu noi, pentru că ne dorim să fim implicați. Apreciez încă o dată că MADR ne-a solicitat să fim alături de minister în proiectele mari care urmează”.

Ministrul Oros a transmis mesajul că societatea noastră are nevoie de educație și încredere, fiindcă în această perioadă încrederea lipsește, în primul rând, iar fără educație nu poți performa. ”Avem nevoie să le redobândim!”. O altă problemă pusă în dezbatere a fost faptul că fermierii români sunt foarte buni produc la fel ca și cei din țările cu tradiție din UE, dar au o problemă: nu își pot vinde producția la prețuri avantajoase. De aceea fermierii trebuie sprijiniți să își vândă marfa, prin dezvoltarea unei piețe eficiente locale. Ministrul a mai relevat următoarele probleme ale agriculturii: faptul că îmbătrânește forța de muncă, că e nevoie de învățământul dual și de o strategie de gestionare a apei. Acum este în elaborare planul național strategic de aceea au loc consultări publice cu actorii implicați din domeniu. Vor fi construite și 8 depozite regionale pentru produsele agro-alimentare. Cei din cooperative vor primi puncte în plus. Sunt 200 de milioane scoși de la Ministerul Fondurilor Europene în 2020 pentru antreprenoriat rural, fiindcă banii din PNDL s-au cam terminat. Vor fi oferite și 50 de ha în concesiune tinerilor fermieri acolo unde există teren.  E nevoie de o strategie de gestionare a apei care să rezolve pe o perioadă de 10 ani problema apei. Va fi oferit sprijin și fermierilor care lucrează cu zilieri. Primul draft al planului de dezvoltare 2021 -2027 a fost trimis la Comisia Europeană. De asemenea, ministru a vorbit și despre efectele dezastruoase ale COVID19 și ale secetei, fiindcă suntem o agricultură meteo dependentă de aceea trebuie schimbat acest mod de lucru.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *