De la ruina la cinematograf de arta. Transformarea spectaculoasa a fostului Cinema Studio

De la ruina la cinematograf de arta. Transformarea spectaculoasa a fostului Cinema Studio

cinema studio

Până în anul 2021, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, în centrul orașului vom avea un cinematograf de artă. Luni, 13 mai, seară, în închiderea Festivalului Filmului Francez, conceptul de arhitectură privind reamenajarea Cinematografului Studio a fost prezentat timișorenilor, în premieră.

Astfel, clădirea fostului cinematograf, închis timp de mai mulți ani, iar în acest moment se află într-o stare deplorabilă, va fi readusă la viață. “O să fie o clădire deschisă care o să aibă o grămadă de spații care vor fi cu acces liber pentru public. În afară de cele două săli de cinema o să mai fie locul cu cafeneaua de la parter, spațiu de hub cu cel expozițional și terasa de sus vor fi libere, cu acces public în fiecare zi. Spre deosebire de un cinematograf clasic în care te duci la film, ai plătit biletul și ai intrat înăuntru, aceasta va fi o clădire deschisă cu diverse activități înăuntru. Vor fi două săli de proiecție și se va putea proiecta și pe terasa de la ultimul nivel, într-un regim de cinema de vară. O sală va fi în locul sălii de la balcon și cealaltă va fi în zona în care în acest moment este golul din fața balconului“, a explicat arhitectul Dan Munteanu.

În iunie anul trecut, Primăria Timișoara, o companie din domeniul asigurărilor, Institutul Francez din România și asociațiile Pelicula Culturală, Marele Ecran, Documentor și Asociația Română a Filmului Independent (TimiShort) au semnat o declarație de intenție privind înființarea unui cinematograf de artă în centrul orașului sub cupola rețelei Europa Cinemas.

În luna noiembrie a anului trecut, s-a aprobat prin Hotărâre de Consiliu Local, ca viitorul Cinematograf de Artă al orașului să fie creat în incinta fostului Cinematograf Studio.