De ce astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României?

De ce astăzi îl sărbătorim pe Sfântul Apostol Andrei Ocrotitorul României?

- in Actualitate, National, Social, Stiri
0

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât, în 1995, ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roșie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat “Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească națională, iar din 2012, această zi a devenit zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

Sfântul Apostol Andrei Criteanul, Ocrotitorul ţării noastre, s-a născut în jurul anului 660, la Damasc, într-o familie de creștini, sub stăpânire musulmană. Sfântul Andrei, înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul. Potrivit istoricilor, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci. Sfântul Apostol Andrei este sărbătorit pe dată de 30 noiembrie. S-a născut în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Din Sfânta Scriptură aflăm că era fratele lui Simon Petru. Amândoi au fost pescari, alături de tatăl lor. Având în vedere că Andrei era evreu, nu știm cu certitudine dacă numele Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine grecească). Potrivit cercetătorilor, numele Andrei era destul de prezent printre evrei, încă din perioada sec. ÎI-III d.Hr. Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, închinate Sfântului Andrei, întăresc credința că acesta a vestit Evanghelia lui Hristos în țara noastră. Sfântul Andrei a murit ca martir la Patras. Deși ne este cunoscută tradiția care afirmă ca Apostolul Andrei a murit pe o cruce în forma de X, se susține că această tradiție datează din secolul al XIV-lea. Peștera în care se crede ca a viețuit Sfântul Apostol Andrei, cât timp a propovăduit pe teritoriul românesc, se află la aproximativ 4 km sud-est de localitatea Ion Corvin, județul Constanța- arată crestinortodox.ro.

Andrei Criteanul a fost un mare episcop misionar. A con¬struit biserici, a înființat mănăstiri, a dezvoltat lucrarea filantropică a Bisericii, s-a ocupat de educația tineretului din eparhia sa, i-a ajutat pe creștinii care au suferit de pe urma incursiunilor musulmanilor în insulă etc. A fost un bun pre¬dicator, iar pentru a încuraja participarea poporului la viața liturgică a Bisericii a compus o mulțime de imnuri liturgice. El este considerat cel dintâi autor de canoane liturgice, între care cel mai renumit este Canonul cel Mare, care a intrat în cartea Triodul și constituie o piesă liturgică deosebit de importantă pentru perioada Postului Sfintelor Paști“, explică Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.