Anul 2019 a ajuns la final și la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara într-o notă de mulțumire și optimism, pentru tot ceea ce s-a realizat și pentru proiectele începute care trebuie continuate, pentru mai multe domenii.
Prof. dr. Marian Gașpar și conf. dr. Constantin Luca, managerul IBC Timișoara, au explicat că pe Chirurgia Cardiacă Pediatrică Timișoara, a fost anul când s-a semnat oficial organizarea secției de Cardiologie Pediatrică și Chirurgie Cardiacă. Au fost alocați banii pentru achiziționarea de aparatură medicală: mese operatorii, lămpi, pompe de circulație extracorporală, aparate de anestezie, ECMO, monitoare, injectomate. Deja, aparatură a fost instalată și personalul medical instruit. Personalul medical dedicat pentru copii: medici rezidenți chirurgi, anesteziști, cardiologi, neonatologi, asistente medicale au participat în fiecare luna la training la Spitalul Marie Curie- București, prof pr. Tammam Yousef și la Tg Mureș- prof dr Horațiu Suciu. Medicii au participat la manifestări științifice, congrese, conferințe și vizite oficiale în departamente de Chirurgie Cardiacă Pediatrică din țară și străinătate. Tot mai mulți medici aflați la specializare în străinătate în Chirurgia cardiacă pediatrică, se arată interesați să se întoarcă în țară, dacă au condiții performanțe unde să profeseze.
Programele Cardiace Speciale TAVI și Stent Grafturi- adică implantarea de valve cardiace pe cale percutană fără oprirea cordului și stenturi în cazul anevrismelor aortice au continuat cu proceduri dedicate pacienților cu risc operator crescut. Echipele complexe de: chirurgi cardiaci, cardiologi intervenționisti, medici anesteziști, cardiologi au lucrat împreună cu entuziasm și rezultate bune, în cele mai noi și moderne tehnici, la ora actuală.
La Chirurgia Cardiacă de adulți, anul acesta au fost efectuate 800 de operații pe cord deschis; înlocuiri valvulare cu proteze mecanice și biologice, plăștii valvulare, operații de by pass coronarian, urgențe în infarctul miocardic acut, anevrisme aortice, disecții aortice și chirurgie vasculară.
”Această este activitatea noastră de rutină, electivă și de urgență, cu 4 operații pe cord în fiecare zi în cele 2 săli de operație. Rezultatele sunt bune, dovadă fiind pacienții externați la 6 zile după operație și urmăriți apoi ani de zile”, spune prof. univ. dr. Marian Gașpar, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiacă din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara. Proiecte sunt multe: transplantul cardiac, care trebuie reluat la Timișoara, organizarea Chirurgiei Cardiace mininvazivă, creșterea numărului de operații cardiace, prin deschiderea celor 2 săli de operație renovate din fondurile transfrontaliere pe 2020.Un an, 2019 plin de realizări la Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara. Vă invităm să fiți alături de noi în toate activitățile desfășurate în institut, cu entuziasm, sinceritate, profesionalism, încredere, colegialitate și mândrie pentru tot ce facem. Să fim o echipă de profesioniști și omenie! La Mulți Ani 2020!”, este mesajul conducerii IBC Timișoara.