Consilierul local PNL Dan Diaconu, fost viceprimar al Timișoarei, nu vede deloc cu ochi buni noul program de finanțare pentru reabilitarea clădirilor istorice al municipalității, lansat cu fast de Dominic Fritz în urmă cu două zile.
“Goana după surle și trâmbițe dăunează grav patrimoniului. Zilele trecute surlele și trâmbițele au acționat. Onorarea și refacerea patrimoniului a fost de această dată subiectul frumos împachetat. Frumos, remarcabil, cine și-ar dori altceva? Din păcate, nu a existat o consultare înainte de a “lansa” acest program, sau mai degrabă intențiile programului pentru că el nu are încă un text. De ce ar fi fost util să ne consultăm? Pentru că proiectul de lege de modificare a legii 153/2011 (cea pe care bănuiesc că o folosesc în intenții) a pornit de la Timișoara și marea majoritate a articolelor le-am scris personal“, a semnalat Dan Diaconu.
Fostul viceprimar al Timișoarei a precizat că municipalitatea nu are cum să stabilească de capul ei care este contribuția din bugetul local, ci este clar definită prin lege, de 50%.
“De ce e 50%? Pentru că o lucrare care e preluată de la asociația de proprietari de către autoritatea locală va costa mai mult decât ar putea să o facă, probabil, asociația din motive pe care nu le detaliez aici, dar țin de obligațiile legale ale unei instituții publice (spre exemplu nu există noțiunea de regie proprie și multe altele). De multe ori diferența dintre costuri e mai mare de 20% și atunci care mai e sprijinul primăriei? În plus legea nu face diferența, ba dimpotrivă specifică foarte clar care sunt clădirile eligibile, astfel că excluderea siturilor istorice e nu doar arbitrară, dar și ciudată. De multe ori veți regăsi clădiri cu valoare arhitecturală impresionantă în situri sau zone de protecție din varii motive (nu au fost clasate, spre exemplu, un proces care costă și durează)“, a detaliat Dan Diaconu.
De asemenea, consilierul local PNL a vorbit și despre “cea mai mare aberație” din program, care este sintagma “finanțarea rambursabilă în baza unui contract de ipotecă”.
“Dacă ați fi întrebat, ați fi aflat că această sintagmă a fost cauza pierderii fondurilor rambursabile KFW pentru clădiri private și cel puțin o persoană care era consultant KFW atunci și lucrează acum în primărie putea să vă spună. Primăria nu e bancă și nici IFN. Primăria nu poate acorda credite, chiar dacă le numește “finanțări rambursabile”. A spus-o atunci Ministerul Finanțelor și sunt convins că o spune și acum“, a adăugat Dan Diaconu.