Cum vrea CJ Timiș să îmbunătățească viața copiilor cu nevoi speciale și a familiilor lor?

Cum vrea CJ Timiș să îmbunătățească viața copiilor cu nevoi speciale și a familiilor lor?

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Consiliul Județean Timiș, prin Centrul de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”, se implică într-un proiect amplu de îmbunătățire a cadrului legislativ, pentru sporirea calității vieții copiilor cu nevoi speciale și a familiilor acestora.

Centrul „Speranța”, organism finanțat de CJ Timiș, recunoscut la nivel național ca model de bune practici în asigurarea de servicii pentru copii cu cerințe educaționale speciale, a fost implicat la începutul acestei săptămâni într-o întâlnire a Grupului de lucru din Regiunea Vest, desfășurată în cadrul proiectului „Creșterea implicării ONG-urilor și partenerilor sociali în promovarea politicilor publice alternative pentru copiii cu Tulburări din Spectrul Autist”, implementat de Asociația Help Autism București. Au participat 16 specialiști în domeniul autismului atât din cadrul unor instituții ale statului, cât și din cadrul organizațiilor neguvernamentale care furnizează servicii de recuperare pentru persoane diagnosticate cu tulburări din spectrul autist (TSA).

Suntem bine ancorați în tot ceea ce înseamnă acordarea celor mai bune servicii tinerilor cu nevoi speciale. Ne bucurăm să fim parte a procesului de îmbunătățire a legilor, astfel încât să răspundem prompt nevoilor acestor tineri. De multe ori, nu banii sunt problema, ci limitările legislative. Cunoscând activitatea celor de la ‹‹Speranța››, sunt convins că vom vedea în curând rezultate importante din cadrul acestui proiect”, spune președintele Consiliului Județean Timiș, Călin Dobra.

Proiectul, derulat la nivel național, își propune să creeze o rețea de colaborare între instituțiile publice și organizațiile neguvernamentale care se ocupă de copiii cu tulburare din spectrul autist. Vor fi realizate schimburi de bune practici, organizate întâlniri regionale, conferințe. Important este faptul că s-au pus bazele constituirii unei rețele la nivel național, alcătuite din ONG-uri și instituții publice, care-și propune îmbunătățirea cadrului legislativ, în contextul elaborării și asumării de către Guvernul României a Planului Național pentru Autism 2020-2022. După dezbaterile din cadrul întâlnirii, CRAE Speranța a fost gazdă pentru participanți, care au vizitat instituția noastră”, a spus directorul Centrului de Resurse și Asistență Educațională „Speranța”, Elena Petrică.

Asociația Help Autism București este parte a unei comisii guvernamentale, fiind astfel consultată în toate problemele care vizează programele destinate copiilor și persoanelor cu tulburări din spectrul autist. Toate propunerile discutate la nivelul fiecărei regiuni vor fi înaintate către această Comisie, urmând ca ulterior să facă obiectul unor acte normative sau modificări/completări la cele existente în prezent, și care să vizeze domeniile educație, sănătate, protecție socială.

Gh. M.