Cum vrea Ambulanţa pentru Monumente Banat să salveze biserica de lemn din Jupâneşti?

Cum vrea Ambulanţa pentru Monumente Banat să salveze biserica de lemn din Jupâneşti?

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Biserica de lemn din Jupâneşti este probabil una dintre cele mai vechi biserici din Banat, ca tipologie de plan, îmbinări şi volumetrie. Cercetătorii o datează undeva între sfârşit de secol 17 şi început de secol 18, deşi datări precise nu există.

Astăzi regăsim această preţioasă biserică uitată în cimitir, cu acoperişul distrus de ploi şi zăpezi. Oamenii din sat au încercat s-o apere de vijelii cu o prelată uriaşă care a fost spulberată de furtunile dese din această vară. Tocmai de aceea, Ambulanţa pentru Monumente Banat şi-a propus, cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a comunităţii locale, să intervină asupra învelitorii de şindrilă foarte deteriorate, prelungind astfel viaţa monumentului şi pregătindu-l pentru o ulterioară restaurare. Mitropolia Banatului pune la dispoziţie materialele de intervenţie (şindrilă, laţi, etc.). O firmă oferă o reducere la substanţa  cu care va fi tratată şindrila.

Ambulanţa pentru Monumente Banat cu ajutorul voluntarilor va încerca să salveze această bisericuţă. Cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi a Primăriei Oraşului Făget, va fi asigurată cazarea şi masa participanţilor.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este un proiect cultural finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACT, în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara.

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *