Cum marchează sindicaliștii CNS Cartel ”ALFA” filiala Timiș – Ziua Mondială a Muncii Decente

Cum marchează sindicaliștii CNS Cartel ”ALFA” filiala Timiș – Ziua Mondială a Muncii Decente

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Sindicaliștii CNS Cartel ”ALFA” filiala Timiș, se mobilizează în avans  – pentru a marca  Ziua Mondială a Muncii Decente, ce are loc în fiecare an pe 7 octombrie. Vineri, 5 octombrie toti salariatii membri Cartel Alfa – vor purta o banderolă albă, pentru a atrage atenția cu privire la problemele cu care se confruntă. Tema din acest an, “Schimbăm regulile”, evidențiază nedreptatea profundă a sistemului economic, restrângerea și deteriorarea drepturilor lucrătorilor în România ca și în multe alte țări afectate de ofensiva neoliberalismului și politicile de austeritate.

Confederația Națională Sindicală Cartel ”ALFA” desfășoară Campania “Schimbăm regulile! care își propune creșterea gradului de conștientizare asupra condițiilor de muncă din România și susținerea inițiativei de schimbare a legii dialogului social, realizată de Coaliția pentru muncă decentă, cu susținerea confederațiilor sindicale, cu scopul deblocării negocierilor colective în România.

Munca Decentă este un concept introdus de partenerii sociali (guverne, sindicate şi patronate) din cadrul Organizaţiei Internaţionale a Muncii – este o strategie de dezvoltare care recunoaște rolul central al muncii în viața oamenilor.

Cea mai mare problemă la noi, încă nerezolvată de actuala Guvernare, rămâne modificarea Legii Dialogului Social 62/2011, lucru care practic face ca negocierea colectivă (companie, sector activitate, nivel național), unul dintre principalele mecanisme de redistribuire echitabilă a rezultatelor economice – să fie  distrusă prin efectele acestei legi, mai sunt și alte, pe care le-am tot discutat și dezbătut dar rezultatul a fost același din partea guvernanților și a majorității parlamentare ……o să analizăm oportunitatea. Personal cred că modificarea L62, o să fie lăsată – pe ultima sută de metri, care se apropie cu pași repezi”, spune președintele UST a CNS Cartel “ALFA” filiala Timiș, Corneliu Podoleanu..

Cu ocazia – zilei mondiale a muncii decente, filiala Timiș va organiza un Seminar – la Baza SLUPT de la Pojejena, în intervalul 5 – 7 octombrie, unde pe lângă dezbaterile pe următoarele teme: remunerație justă, securitate la locul de muncă și protecția sociala a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personala și integrare sociala, libertatea oamenilor de a exprima ce îi preocupă, posibilitatea de a se organiza și de a participa la deciziile care ii afectează, șanse egale și un tratament echitabil pentru toți, modificări la Legea Dialogului Social L62/2011, va avea loc și un Concurs de Pescuit și alte surprize pentru participanți.