Cum a putut APIA să îi ducă în pragul nebuniei pe sute de fermieri din Timiş?

Cum a putut APIA să îi ducă în pragul nebuniei pe sute de fermieri din Timiş?

- in Actualitate, Agricultura, Locale, Stiri
0

Noile formule de calcul ale APIA i-a dus în pragul nebuniei pe foarte mulţi agricultori din Timiş, fiindcă din cauza unor nepotriviri de postare a pământului, oamenii nu mai primesc subvenţia, deşi ei au obţinut-o de-a lungul anilor, conform legii.

Deşi pare incredibil, aşa este. Sute de fermieri din Timiş au pământul în acte, pot dovedi oricui, dar dacă operatorul angajat de APIA care a măsurat spune că nu se potriveşte, fermierul nu mai primeşte banul. Este clar o prostie şi trebuie ca cele două părţi să ajungă la un numitor comun, fiindcă aşa nu se poate. Să ai pământul, în mod evident, şi APIA să sună că nu îl ai.

Povestea pe scurt a unui fermier din Chizătău: „Noi avem aproape 4 ha. Până în 2014, am luat subvenţie de când s-a dat, dar pe 2015 ni s-a spus că nu vom mai primi. Ne-au chemat la primărie. Noi am arătat actele. Ne-au găsit în trei locuri unde teledetecţia lor nu corespunde cu declaraţia noastră. Am spus că noi nu am minţit şi nu minţim. Suntem corecţi. Nu se poate ca până acum am avut dreptul şi acum nu mai avem, pe motiv că rândurile de cucuruz sunt într-o poziţie şi nu în alta, că nu le-am pus bine pe hartă, dar noi de unde să ştim? Aşa a fost măsurat după revoluţie, le-am spus. Acum, vrem să ni se facă dreptate. De ce nu ni se mai dă subvenţie, unde este împiedicătura mare? În situaţia asta se află jumătate din comună”.

Iată răspunsul APIA Timiş: „Parcela din câmp trebuie să corespundă perfect cu hărţile noastre. Nu se acceptă decât o toleranţă de 75 de centimetri. De aici au pornit toate problemele. Unde nu corespund măsurătorile, şansele sunt minime pentru fermieri să mai ia subvenţia. O să primim de la operator suprafaţa terenurilor şi cultura. În urma unor clarificări aduse de fermieri să vedem dacă se confirmă sau nu suprafeţele cu probleme”, a spus Micluţă. Aşadar care ar mai fi şansa fermierului să obţină tradiţionala subvenţie care îl va ajuta foarte mult la lucratul pământului său? Trebuie să facă o constestaţie şi în continuare Dumnezeu (operatorul APIA) cu mila! Traiască birocraţia, că suntem în România!

Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *