Credință la alt nivel în Banatul montan

Credință la alt nivel în Banatul montan

- in Actualitate, Locale, Recomandari, Social
0

Praznicul Maicii Domnului a avut o însemnătate cu totul deosebită pentru credincioșii cartierului Celnic, din micuțul oraș din Banatul montan, Anina. Pentru al doilea an consecutiv, aici s-a ținut praznicul bisericuței din lemn, construită din pensiile foștilor minieri, ajutoarele sociale ale localnicilor, dar și o mână întinsă de primărie.

Prin purtarea de grijă a Prea Sfinției Sale, Episcopul Caransebeșului s-a considerat benefic ca cele două cartiere ale orașului Anina, Celnic și Brădet, să aibă propriul preot. Credincioșii din Anina știau că la Celnic nu se săvârșea Sfânta Liturghie, iar la Brădet se săvârșea o singură data pe lună.

Credincioșii din Celnic au aparținut de Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena’’,  iar cei din Brădet de  Biserica ,,Sfânta Treime” din cartierul Steierdorf.

Biserica de lemn din cartierul Celnic a fost ridicată între anii 2010-2011, cu sprijinul Primăriei Anina și prin contribuția credincioșilor. Locaşul de cult are iconostasul confecţionat din lemn, pictura fiind executată în ulei de către soţii Matei şi Cornelia Schinteie din Covasna. Clopotele bisericii au fost executate la Baia Mare de către Vasile Fiţigău, pe cheltuiala familiilor Ion şi Dorina Neag, preotul Alin Muntean cu familia şi a altor donatori. Preotul Alin Muntean, de la Biserica ,,Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a fost cel care a săvârșit și vecerniile până la venirea părintelui Marius Negoiță.

La Brădet, părintele Gheorghe Șuveți a fost cel care a pus bazele bisericii, înaintea lui nu exista biserică ortodoxă în acest cartier. De menționat că părintele Gheorghe Suveți a pus bazele și bisericii ,,Sfânta Treime’’, de la Steierdorf.

Slujba festivă de la Clenic s-a săvârșit în aer liber, vremea permițând acest lucru, iar biserica fiind prea mică pentru un număr mai mare de credincioși. Printre credincioși au venit și oficialitățile: primarul Aninei, Gheorghe Românu și viceprimarul Dorinel Ungureanu. La slujba săvârșită de părintele Marius Negoiță s-a alăturat și socrul acestuia, părintele Ioan Iaremciuc de la Copacele, la final împărțindu-se tuturor celor prezenți sarmale, cozonac și suc.

 

Tot în această zi de sărbătoare, părintele Marius Negoiță, nu i-a uitat nici pe bătrânii de la Căminul de Persoane Vârstnice Anina, vizitându-i și ducându-le câte ceva, făcându-i astfel pentru câteva momente să simtă că nu mai sunt atât de singuri.

În fiecare săptămână ei sunt vizitați de către cei trei preoți din oraș și se roagă în capela special amenajată, cu sprijinul primăriei la cămin.

,,Mulțumim reprezentantului bisericilor ortodoxe din cartierele Celnic si Bradet, părintelui Marius Negoiță, care a adus din nou un zâmbet și un strop de bucurie tuturor celor din Căminul pentru Persoane Vârstnice Anina. Pentru toți bunicii din cămin este o mare bucurie faptul că nu sunt uitați și sunt realmente îndrăgostiți de părintele Marius Negoiță. Mulțumim și celorlalți reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe, pentru tot ceea ce fac pentru aceste persoane vârstnice”, ne-a declarat directorul Căminului de Persoane Vârstnice Anina, Angela Cherescu.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *