Cosmin Popescu, noul rector al USAMVBT: “Voi face tot ce ţine de mine să nu mai existe două tabere în universitate”

Cosmin Popescu, noul rector al USAMVBT: “Voi face tot ce ţine de mine să nu mai existe două tabere în universitate”

- in Educatie, Interviu, Locale, Slider, Stiri
0

Conferenţiarul universitar doctor Cosmin Alin Popescu a reuşit să câştige detaşat alegerile pentru funcţia de rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara (USAMVBT), pe 19 februarie. La cei 42 de ani pe care îi împlineşte în martie, Popescu  este cel mai tânăr rector al unei universităţi din Timişoara. El va fi numit în aceste zile oficial rector al USAMVBT, printr-o numire ministerială, în urma alegerilor în care a obţinut 83,8% din voturi. Până în prezent conferenţiarul universitar doctor Cosmin Popescu a fost decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USAMVBT. Născut în comuna Balşa, din judeţul Hunedoara, noul rector vine cu un plan managerial solid. Dar mai presus de orice este decis să aducă liniştea într-o universitatea în care angajaţii erau împărţiţi până acum în cel puţin două tabere, iar scandalurile mediatice s-au ţinut lanţ. Despre câtă presiune ai când ai fost ales cu o majoritate covârşitoare, despre schimbările pe care le va face şi primele lucruri pe care le va pune în practică. Despre foşti adversari şi oameni care i-au spus în faţă că nu îl vor vota, despre contracandidatul său, profesorul Radu Şumălan, rectorul USAMVBT, Cosmin Alin Popescu vorbeşte deschis într-un interviu acordat pentru www.banatulmeu.ro.  

 Ce presiune are un rector care este votat la urne de aproape 85% dintre colegi?

Datorită faptului că am avut o aşa susţinere mare din partea colegilor, pe umerii mei, fără ocolişuri, apasă o mare pesiune. Au fost 83 la sută aproape 84 la sută dintre oamenii din universitate care m-au susţinut. Am simţit şi simt suţinerea lor. Este o mare responsabilitatea pentru mine.

Care va fi primul lucru pe care îl veţi face după numirea ministerială în funcţia de rector?

Primul lucru pe care îl voi face după ce va veni numirea ministrului pentru funcţia de rector al universităţii  noastre va fi întâlnirea cu echipa de managerială. Evident va trebui să parcurg toate etapele conform cu regulamentele noastre, pentru numirea echipei. Asta însemană partea de prorectori şi ceilalţi membri ai consiliului de administraţie şi inclusiv procedurile pentru numirea decanilor. Voi avea apoi o întâlnire cu dumnealor şi, din fericire, va fi o şedinţă cu ordine de zi foarte, foarte încărcată. Vom merge pe mai multe direcţii, aşa cum aţi văzut şi în planul managerial. Inclusiv pe partea didactică, pe cea de cercetare, pe relaţia noastră cu studenţii şi inclsiv pe aspecte legate de imaginea şi vizibilitatea universităţii.

Ce aţi vrea să schimbaţi la USAMVB Timişoara?

În primul rând o anumită formă de comunicare între noi, deoarece fără să îmi dau sema foarte bine de motive, la capitolul comunicare între noi, cadrele diadactice, nu stăm foarte bine. Aş dori pe această linie a comunicării şi transparenţei să existe un aport pozitiv de la noua echipă.

La USAMVBT au fost meru cel puţin două tabere. Îi veţi purta ranchiună domnului profesor Radu Şumălan sau oamneilor care l-au susţinut pentru funcţia de rector.

(râde) Daa. Probabil este întrebarea care mă va bucura cel mai mult din acest interviu. Vreau să spun clar şi direct şi lumea care mă cunoaşte, şi sunt foarte mulţi în această universitate care mă cunosc, ar susţine ce transmit eu. Prin felul meu de a fi, prin genetica mea, nu sunt un tip ranchiunos. Sunt un om al comunicării. Aş spune un om al păcii, al discuţiei, al negocierii. Am dat asigurări mai multor persoane din universitate care m-au întrebat dacă vom fi în continuare două tabere. Vă asigur că voi face tot ceea ce depinde de mine şi de echipa mea să existe o coeziune între cele două echipe şi să facem o echipă mai puternică.

Există posibilitatea să luaţi chiar şi un om din tabăra adversă în echipa dumneavoastră?

În prima linie de management nu am gândit încă dacă va fi o persoană din tabăra adversă. Asta şi datorită faptului  că nu ştiu exact cei ce au fost în tabăra adeversă şi cei ce au fost cu mine. Vreau să vă spun că am discutat direct cu colegul meu, domnul profesor Radu Şumălan şi dumnealui şi-a exprimat intenţia de a veni alături de mine şi eu mi-am exprimat intenţia să îi fac o invitaţie pentru a lucra împreună. Voi face tot ce ţine de mine să nu mai existe două tabere în universitate. Chiar dacă la acest moment discutăm de o tabără de 84% şi alta de 14-15%. Nu mă intersează cine m-a votat şi cine nu. Mi-aş dori foarte mult ca din cei ce m-au votat să vină să-mi spună după un an sau după doi : “Cosmin, nu te-am votat, dar m-ai convins”.

Puţin probabil să se întâmple aşa ceva. Oamenii s-ar teme de repercusiuni…

Înainte de a mă întâlni cu dumnevoastră un coleg de-al meu care a avut caracterul şi sinceritatea necesară să îmi spună că nu o să mă voteze, este un coleg de la altă facultate, chiar azi (n.r. 1 martie) mi-a dat un telefon şi mi-a spus că ar dori să avem o întâlnire. Mă voi întâlni azi cu el pentru a vededea ce vom face în continaure. Este un om care mi-a spus foarte clar: Nu vă pot vota pentru că eu condider că trebuie să fiu pe linia cealaltă din punct de vedere al votului. Voi vorbi cu el şi cu toţi care au votat împotriva mea.

Cei ce lucrează USAMVBT ştiu că cel puţin ultimii doi rectori ai universităţii nu au fost feriţi de scandaluri. Aici există mai multe persoane care din vreme în vreme aruncă pe piaţă câte o bomă din universitate. Adevărată sau mai puţin adevărată. Cum veţi gestiona această situaţie?

Voi încerca două căi pentru a aplana atât cât îmi este posibil această situaţie ce nu face cinste unei universităţi ca a noastre. Voi comunica, voi întreba, voi cere clarificări, lămuriri şi acolo unde vor fi două părţi implicate voi încerca să le ascult pe amândouă pentru a vedea ce se întâmplă. Voi face tot ce ţine de mine pentru a rezolva problemele. Cred că este evident că nu am nciciun interes să existe un conflict mocnit în interiorul universităţii noastre. Dacă prin pârghiile legale pe care le am nu voi putea să fac nimic, voi apela evident la mâna extinsă a legislaţie şi a legii. Dacă aceste aspecte consider că vor trebui tratate conform legii în afara instituţiei noastre nu voi sta pe gânduri în a apela inclusiv la aceste elemente de justiţie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *