Corneliu Podoleanu: „Probabil actuala conducere a PNL nu a înțeles noțiunea de Dialog Social”

Corneliu Podoleanu: „Probabil actuala conducere a PNL nu a înțeles noțiunea de Dialog Social”

- in Locale, Slider, Social, Stiri
0

CNS Cartel Alfa Timiș s-a implicat activ în viaţa comunităţii. În preajma alegerilor din decembrie, preşedintele Corneliu Podoleanu a iniţiat o serie de dezbateri cu viitorii parlamentari de Timiş. Legea Dialogului Social, Legea securităţii şi sănătăţii în muncă, probleme pe educaţie, sănătate şi de administraţie publică au fost temele discutate cu cei ce au acceptat invitaţia. Podoleanu susţine că se aştepta la victoria detaşată a PSD şi vorbeşte despre „indiferenţa” marca PNL.

Cum comentați rezultatele alegerilor parlamentare de duminică ?

După cum știți în ultima perioadă –  UST a CNS Cartel ALFA – filiala Timiș – a lansat o invitație la dezbatere pe teme ce țin de legislația muncii și nu numai (Legea Dialogului Social, Codul Muncii, Legea 1/2011- Educației Naționale, Legea salarizării unitare, Pensii speciale, Patrimoniu sindical etc).

Am constatat că interesați de aceste teme și de soarta lucrătorilor din România au fost doar două partide PSD și ALDE, care au răspuns afirmativ invitației – dezbaterea a fost constructivă – singura promisiune fermă a fost ca din 2017, astfel de întâlniri să aibă loc trimestrial sau ori de câte ori este nevoie.

Din păcate nu toate partidele invitate au răspuns afirmativ invitației la dezbateri, pe tema necesității modificării legislației muncii. Concluzia s-a văzut, la urne.

Noi ne punem speranța că vom putea avea un dialog  social real cu viitorii Parlamentari de Timiș – indiferent de culoarea politică, pe teme legate de legislația  muncii și nu numai.

Considerăm că nu este de ajuns să dai o mărire de salar, indiferent de procent, să mărești un salar minim pe economie,  fără să te asiguri că lucrătorul român, atât din mediul bugetar cât și cel din mediul privat, să beneficieze de o legislație a muncii, corectă și în interes național, nu ca actuala legislație care i-a împins pe lucrători în sărăcie și îi transformă treptat în “iobagi”  – pe lucrătorii din rural și  în “sclavi”  pe cei din urban.

Cum comentați rezultatele principalelor partide  politice din județul Timiș?

La PSD – experiența în legătură cu abordarea problemelor sociale și-a spus cuvântul, iar rezultatele sunt peste așteptările lor. La PNL, am constatat o oarecare “indiferență”, vis-a-vis de mișcarea sindicală și de nevoile de modificare a legislației muncii, probabil actuala conducere a PNL-ului nu a înțeles noțiunea de Dialog Social, respectiv cine sunt partenerii de dialog social, pe problemele legate de legislația muncii și nu numai, sau poate consideră că este în regulă așa cum este. La USR, deși nu am avut nici o întâlnire, din cauza agendei încărcate a dânșilor, trebuie să remarc faptul că și-au exprimat dorința de a avea astfel de întâlniri – după alegeri, îi așteptăm la discuții pe tema modificării legislației muncii. La ALDE rezultatele alegerilor sunt promițătoare pentru deschidere la dialog cu sindicatele în perioada următoare. Cât privește PMP- ul rămâne valabilă – invitația la discuții, pe temele amintite mai sus.