Corina Turșie despre noua specializare de la UVT: “Cred că va fi o experiență excepțională pentru viitorii studenți”

Corina Turșie despre noua specializare de la UVT: “Cred că va fi o experiență excepțională pentru viitorii studenți”

- in Educatie, Locale, Stiri
0

Primarul Nicolae Robu, directorul Penitenciarului Timișoara, Ioan Băla, fostul președinte al CJT, Viorel Coifan sau consilierul local Romanița Jumanca sunt doar câteva dintre personalitățile care le vor da sfaturi oficiale studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara.

afisÎn viitorul an  universitar care începe la 1 octombrie 2015, Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul UVT  inaugurează o nouă specializare – Administrație Publică. La specializare sunt așteptate să predea personalități din administrația publică locală. Prodecanul facultății, Corina Turșie a explicat pentru banatulmeu.ro care sunt condițiile noii specializări, dar și ce șanse reale de angajre au viitori absolvenți de Administrație Publică.

Miroslav Stanici: Ce ne puteți spune despre noua specializare de la UVT – Administrație Publică?

Corina Turșie: Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării ofertează pentru admiterea la facultate de anul acesta specializarea de Administrație publică. Aceasta nu este în totalitate nouă în UVT, ea funcționând în urmă cu câțiva ani în cadrul Facultății de Drept. Organizarea specializării de Administrație publică în cadrul PFC o plasează în mod firesc, alături de celelalte două specializări ofertate de Departamentul de Științe Politice: Științe Politice, respectiv Relații Internaționale și Studii Europene, în domeniul fundamental de Științe Sociale și Politice. Am lucrat, împreună cu colegii mei, în această perioadă, la elaborarea unui plan de învățământ care să ofere o pregătire multidisciplinară viitorilor studenți, reunind cunoștințe teoretice asociate științelor politice, studiilor europene, dreptului și științelor economice. În paralel, am lucrat la construirea unei oferte optime de persoane aflate la catedră, reunind o echipă mixtă de profesioniști: pe de o parte practicieni de top din administrația publică, iar pe de altă parte, profesori ai Universității de Vest din Timișoara. Cred că va fi o experiență excepțională pentru viitori studenți să discute despre dezvoltare comunitară cu însuși primarul Timișoarei, Nicolae Robu, în cadrul cursului ținut de acesta. Sau să afle totul despre funcția publică de la fostul director general al Institutului Național de Administrație, Viorel Coifan. Sau să discute elemente de drept pentru administrația publică cu directorul Penitenciarului Timișoara, Ioan Băla. La fel de bogată va fi experiența împărtășită de Mihaela Boran, Șef Serviciu Afaceri Europene la Prefectura Timiș, care va preda Dezvoltare regională, sau de Romanița Jumanca, consilier municipal și colega noastră la UVT, ce va preda limba engleză pentru administrația publică.

M.S: Care sunt criteriile și în ce perioadă se organizează admiterea?

C.T: Admiterea constă din media de la examenul de bacalaureat și o probă de concurs – opțională, reprezentată de redactarea unui eseu, în sala de concurs, pornind de la un citat la prima vedere.  Admiterea este organizată în luna iulie 2015, înscrierile debutând imediat după afișarea rezultatelor finale de la Bac, iar dacă vor rămâne locuri neocupate din cele 100 pe care le scoatem la concurs, vom organiza admitere și în septembrie.

M.S: Care sunt perspectivele de angajare ale unui absolvent de administraţie publică?

C.T: Absolvenții acestei specializări devin licențiați în Științe administrative și vor putea lucra în calitate de funcționari publici în orice instituție publică din România. Ei vor putea să se angajeze, pe bază de concurs și în instituții ale Uniunii Europene, în ONG-uri, sau în mediul privat, în consultanță management de proiect, fonduri europene sau consultanță politică. Tuturor studenților mei le spun însă un lucru: simpla absolvire a unei facultăți, oricare ar fi aceasta, nu atrage după sine în mod automat găsirea jobului ideal. Pentru ca acest lucru să se întâmple, anii de studenție trebuie valorificați la maxim, acumulând internshipuri, stagii de practică, stagii Erasmus în străinătate, urmând cursuri de limbi străine sau de operare pe calculator, alegându-și hobbyuri care să îi definească și să le dezvolte personalitatea, prestând activități de voluntariat, având eventual chiar joburi part-time. Toate acestea reprezintă, în definitiv, “liniuțe” pe CV, construind în cei trei ani de studenție imaginea unui absolvent de facultate  „prezent”, interesat de tot ceea ce se întâmplă în jurul lui, pregătit și adaptabil, de care s-a “lipit” stilul life long learning, și care va face față pe o piață a muncii dinamică.

Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul UVT la: http://www.pfc.uvt.ro/administratie-publica/

Miroslav STANICI

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *