Pentru a-i face pe micuții grav bolnavi internați la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu” din Timișoara să uite că sunt într-o unitate medicală, și nu acasă, astăzi, a fost inaugurat Compartimentul de transplant de celule stem, care a fost modernizat din donații.
Pardoseala este colorată, iar pe tavan au fost desenate baloane viu colorate. De asemenea, fiecare din cele șase saloane are baie proprie, televizor, aparatură medicală și mobilier nou. Valoarea lucrărilor de reabilitare a etajului 1 a Secției de Onco-Hematologie a Spitalului de Copii din Timișoara, în care funcționează Compartimentul de transplant de celule stem, se ridică la suma de aproape 500.000 de euro, bani donați de companii.
“Acest proiect, alături de cel finalizat recent la Spitalul Clinic de Copii Brașov, este un exemplu de bune practice prin care demonstrăm că putem avea și în România spitale publice la standard occidentale. Aici copiii bolnavi de cancer sunt acum tratați așa cum ar trebui, într-un spațiu adecvat din toate punctele de vedere. Renovarea secției Spitalului din Timișoara a însemnat recompartimentarea etajului 1 într-un mod adaptat, care să permit păstrarea numărului de paturi per total, reducerea numărului de paturi din salon, precum și includerea de grupuri sanitare. Acum ne ocupăm de renovarea și reamenajarea întregii secții de oncologie pediatrică care cuprinde etajele 2, 3 și parterul”, a declarat Carmen Uscatu, președintele Asociației “Dăruiește Viață“, care a inițiat proiectul de modernizare a Compartimentului de transplant medular din Timișoara.
ONG-ul și-a propus ca, în aproximativ un an și jumătate, să modernizeze și parterul, etajul 2 și 3 al Secției de Onco-Hematologie, dar pentru asta este nevoie de peste 1,5 milioane de euro, sumă de bani pe care încă nu a strâns-o.
“Prin Bursa de Fericire (www.bursadefericire.ro), platforma noastră de strângere de fonduri, transformăm spitalele de oncologie în ceea ce știm cu toții că ar trebui să fie: spațiile în care copiii bolnavi de cancer primesc tratamentul de care au atâta nevoie. În luna decembrie, companiile pot alege ca o parte din impozitele lor să fie cheltuite eficient, transparent și cu rezultate măsurate în șanse la viață pentru copiii bolnavi de cancer”, a afirmat Oana Gheorghiu, vicepreședintele Asociației Dăruiește Viața.
Potrivit medicilor timișoreni, anual sunt internația aproape 2.000 de pacienți cu cancer sau leucemie la Spitalul de Copii “Louis Țurcanu”. Din 2001 și până în prezent, în capitala Banatului au fost realizate 360 de proceduri de transplant medular, atât la copii, cât și la adulți.