Contre între șeful Consiliului Județean și prefectul de Timiș pe subiectul gestionării situației migranților

Contre între șeful Consiliului Județean și prefectul de Timiș pe subiectul gestionării situației migranților

- in Administratie, Locale, Slider, Stiri
0

Contre, astăzi, pe Facebook, între Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș, și Zoltan Nemeth, prefectul de Timiș, care pasează vina de la unul la altul pe tema gestionării situației migranților din Timișoara. Asta după ce, aseară, în zona Gării de Nord din Timișoara, a izbucnit un scandal între migranți, în timpul căruia un afgan a murit, iar un altul a fost rănit grav, fiind înjunghiați cu un cuțit.

Zoltan Nemeth a postat un mesaj, pe rețeaua de socializare, susținând că gestionarea situației migranților din județul Timiș reprezintă o “prioritate” a structurilor Ministerului Afacerilor Interne și că numărul mare al acestora creează o provocare pentru autorități. De asemenea, prefectul de Timiș a dat vina pe Alin Nica pentru faptul că nu îmbunătățește măsurile de ordine publică, având și calitatea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică.

Subiectul migranților aflați în locurile publice sau în locații clandestine (case părăsite), nu este de competența Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, fiind o chestiune ce ține de ordinea publică. Instituțiile implicate în CJSU pot face, eventual, o informare privind situația actuală a migrației. Fiind un subiect ce ține de ordinea publică, o eventuală discuție și consultare formală pe îmbunătățirea măsurilor de ordine publică în municipiul Timișoara și județul Timiș, poate avea loc în ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) al cărui președinte recent ales este președintele Consiliului Județean Timiș. În calitate de prefect, una dintre primele măsuri luate a fost demararea procedurilor pentru constituirea noului ATOP, deoarece, de la alegerile locale din septembrie 2021, nu era actualizată componența ATOP. În acest moment ATOP este constituit și poate funcționa“, a afirmat Zoltan Nemeth.
Pe de altă parte, Alin Nica, președintele CJ Timiș, a ținut să-i răspundă prefectului Zoltan Nemeth, tot printr-un mesaj postat pe Facebook, afirmând că este adevărat că ATOP a fost constituit, dar nu și validat, lucru care urmează să se întâmple în data de 28 aprilie.
În ceea ce privește ordinea publică, aceasta este cea de-a doua atribuție esențială a prefectului, imediat după verificarea legalității actelor administrative. În consecință, pe tema ordinii publice și a migranților, în locul prefectului, eu n-aș aștepta după ATOP Timiș care are rol consultativ, ci aș intra în atribuții, prefectul fiind și angajat MAI, pe lângă reprezentantul Guvernului în teritoriu. ATOP nu este structură de decizie și nu are rol executiv. Prefectul este coordonatorul Comitetului Județean pentru Managementul Integrat al Frontierelor, organism constituit prin ordin de prefect și cu atribuții în zona migranților. Vestea bună este că astăzi în cadrul ședinței CJSU Timiş am clarificat că e nevoie de modificări legislative care să faciliteze și să susțină măsurile de gestionare eficientă a migranților, astfel că, în cel mai scurt timp voi lua legătura cu parlamentari de Timiș pentru a le cere să inițieze toate schimbările necesare“, a afirmat Alin Nica.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *