Consult și analize gratuite pentru femeile aflate la menopauză, la Spitalul CFR din Timișoara

Consult și analize gratuite pentru femeile aflate la menopauză, la Spitalul CFR din Timișoara

- in Actualitate, Locale, Sanatate, Stiri
0

Spitalul CFR din Timișoara vine în sprijinul femeilor aflate la menopauză. Mai precis, în cadrul cabinetului de Obstetrică-Ginecologie din Ambulatoriul Integrat se efectuează gratuit, pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie, consultul ginecologic de specialitate, ecografie și teste de specialitate (inclusiv testul Babeș-Papanicolau).

Menopauza este momentul în care o femeie intră într-o altă etapă a vieții, etapă în care apar schimbări majore și ireversibile la nivelul organismului feminin. Menopauza nu apare brusc, ci prezintă mai multe etape care se succed cu apariția anumitor semne și simptome. Nu există o perioadă fixă a debutului menopauzei, ci diferă de la femeie la femeie. Menopauza se instalează, de obicei, între 40 – 55 de ani. Nu există o vârstă exactă la care să debuteze pentru că acest aspect depinde foarte mult de numărul de foliculi ovarieni primordiali cu care se naște fiecare femeie. Când rezerva foliculară se epuizează, funcția ovariană încetează prin scăderea secreției hormonilor feminini (estrogen și progesteron) și funcția ovulatorie se oprește. Chiar dacă majoritatea femeilor intră la menopauză în intervalul de vârstă 40 – 55 de ani, există cazuri în care aceasta se instalează înainte de 40 de ani (menopauză prematură) sau după 55 de ani (menopauză tardivă)”, a explicat Elvis Pricope, medic specialist obstetrică-ginecologie.

Potrivit medicului timișorean, la menopauză, datorită scăderii nivelului de estrogeni, a colagenului și a elastinei din organismul feminin pot apărea o serie de afecțiuni patologice, ca de exemplu: osteoporoza, tulburările de statică pelvină (prolapsul uterin, cistocelul, rectocelul), incontinența urinară (de efort, prin imperiozitate sau mixtă), dar și anumite tipuri de cancer în sfera genitală (de endometru, de col uterin, de ovare, vaginal sau vulvar).

De aceea este foarte important ca femeile aflate la menopauză să continue să consulte anual medicul ginecolog pentru efectuarea unui consult ginecologic de rutină sau atunci când apar probleme de sănătate (sângerări pe cale vaginală, scurgeri vaginale, dureri pelvine, pierderi de urină). De asemenea, femeilor aflate la menopauză li se recomandă efectuarea anuală a testului Babeș-Papanicolau ca o măsură de prevenție pentru depistarea cancerului de col uterin și o mamografie (radiografie specială de sâni) la 2 ani de zile și o ecografie de sâni anuală ca o măsură de prevenție pentru depistarea cancerului de sân”, a afirmat medicul Elvis Pricope.

Programările la Spitalul CFR din Timișoara se fac pe baza biletului de trimitere de la medicul de familie la numărul de telefon 0741 559 767.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *