Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, vrea ca studenții să aibă acces și la mobilități interne, nu doar în străinătate

Consorțiul Universitaria, din care face parte și UVT, vrea ca studenții să aibă acces și la mobilități interne, nu doar în străinătate

- in Actualitate, Educatie, Locale, Stiri
0

Reprezentanții celor cinci universități din România care face parte din Consorțiul Universitarea, Universitatea de Vest din Timișoara, Universitatea București, Universitatea “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Academia de Studii Economice și Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași, s-au întâlnit la Iași, la sfârșitul lunii noiembrie, pentru a propune o serie de acțiuni comune.

Astfel, la reuniunea Consorțiului Universitaria s-a decis că cele cinci universități vor susține realizarea Meta-rankingului, clasament care a identificat cele mai vizibile universități la nivel internațional. De asemenea, consorțiul solicită diferențierea clară a finanțării de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior, dar și finanțarea accesului la literatură științifică.

Un alt subiect a fost realizarea de mobilități interne între instituțiile de învățământ din Consorțiul Universitaria, după un model asemănător programului Erasmus. Astfel, de exemplu, studenții de la UAIC ar putea studia la UBB un semestru, după care la întoarcere le-ar fi recunoscute creditele în integralitate. Consorțiul Universitaria solicită Ministerului Educației să elaboreze cadrul legal pentru a se putea implementa această inițiativă“, transmite Universitatea de Vest din Timișoara.

Totodată, la Iași a fost subliniată necesitatea găsirii de soluții pentru finanțarea pozițiilor de cercetare în universități, care sunt subfinanțate și au mai fost abordate probleme precum inexistența unei strategii a infrastructurii de cercetare, necesitatea lărgirii autorității universităților în domeniul stabilirii capacității de școlarizare și a admiterii la master și debirocratizarea admiterii studenților internaționali.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *