Consiliul Judetean Timis vrea sa atraga fonduri europene, prin PNRR, pentru reabilitarea Castelului Huniade

Consiliul Judetean Timis vrea sa atraga fonduri europene, prin PNRR, pentru reabilitarea Castelului Huniade

Consiliul Județean Timiș intenționează să atragă fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a reabilita Castelul Huniade. Pentru a accelera lucrurile, reprezentanții instituției au alocat un milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic, care ar urma să fie scos la licitație în cel mult două luni. Asta în condițiile în care recent CJ Timiș a primit și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție (DALI) de la Comisia Națională pentru Monumente Istorice.

Următoarea etapă pentru avizarea DALI este proiectul tehnic. Pentru a accelera lucrurile, am luat decizia la nivelul CJ Timiș să alocăm din bugetul propriu suma de un milion de lei pentru realizarea proiectului tehnic, pentru a duce acest proiect la maturitate și a-l propune pe lista de priorități de investiții la PNRR. Dacă am fi lăsat procedura în continuare la Ministerul Culturii, am fi pierdut timpul. Considerăm acest obiectiv de importanță principală, drept pentru care am decis să schimbăm puțin direcția și să accelerăm lucrurile. Optimizează timpii de execuție și previne blocaje de tipul celor întâlnite la realizarea DALI“, a afirmat Alexandru Proteasa, vicepreședinte al Consiliului Județean Timiș.

Alexandru Proteasa a mai explicat faptul că CJ Timiș nu are o soluție de rezervă în cazul în care Castelul Huniade nu va primi finanțare prin PNRR.

Mergem cu proiectul tehnic prin CJ Timiș tocmai ca să devină un proiect matur și să-l depunem prin PNRR. Consider că coaliția care este la guvernare atât la nivel local, cât și la nivel național poate să facă lobby ca acest proiect să fie depus pentru că este, din punctul nostru de vedere, cel mai important proiect pe care-l poate avea județul Timiș la ora aceasta. Până la urmă, vorbim despre cea mai veche clădire din Timișoara, este o clădire unică, este un castel unic, ultracentral. Avem absolut toate motivele pentru ca acest proiect să nu fie eliminat de pe lista de obiective finanțate prin PNRR. Deocamdată, nu luăm în calcul o altă sursă de finanțare pentru că din bugetul CJ Timiș este evident că nu putem să facem acest lucru. Poate că printr-o finanțare de la Ministerul Culturii. Însă noi tragem toate speranțele și în direcția asta lucrăm, pentru a fi finanțat prin PNRR“, a afirmat Alexandru Proteasa.

Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului, a explicat că nu a fost avizată propunerea de acoperire a curții interioare a Castelului Huniade, dar și că partea nord-vestică a clădirii ar putea fi deschisă pentru public până în anul 2023, când Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.

În funcție de cât de repede se finalizează proiectul tehnic, pot începe lucrările. Noi sperăm că în 2023 să deschidem măcar latura de nord-vest, care a fost consolidată. Legat de acoperirea curții interioare, am primit avizul fără acel acoperiș. Comisia a lăsat totuși deschisă această posibilitate, în sensul că va permite în proiectul tehnic beneficiarului, adică CJ Timiș, să decidă dacă va face acel acoperiș sau nu. Noi am propus această acoperire a curții interioare pentru că obținem astfel 1000 mp unde se pot ține evenimente indiferent de vreme și realiza expoziții cu piese foarte mari, care altfel nu ar avea loc în castel”, a precizat Claudiu Ilaș.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *