Consilier local de Timişoara extrem de dezamăgit la un an de la intrarea în politică

Consilier local de Timişoara extrem de dezamăgit la un an de la intrarea în politică

- in Locale, Politica, Slider, Stiri
0
Singurul consilier pe care ALDE îl are în Consiliul Local Timişoara, profesorul universitar Ilare Bordeaşu este trist la un an de la intrarea în politică. Vicepreşedintele naţional „Alma Mater” simte că în politica românească eşti efectiv cu mâinile legate. Despre dezamăgiri, promovarea valorilor, respectarea promisiunilor şi cât de tare strică politica caracterul oamenilor, Ilare Bordeaşu a vorbit deschis pentru banatulmeu.ro.
 
Ce impresii aveţi la un an de la intrarea în politică şi în Consiliul Local Timişoara?
La un an după intrarea în politică constat cu dezamăgire că în România există «politică românească» şi  nu politica despre care am tot citit, promovată de marii noştri înaintaşi. Sunt dezamăgit.
Ce vă dezamăgeşte cel mai mult?
Mă dezamăgeşte că în jurul interesului naţional, pe care toţi zic că îl promovează, primează mai mult interesul personal sau interesul de grup. Eu nu am aşa ceva în mentalitate şi în principii. Constat cu tristeţe că deşi se vorbeşte de promovare de valori nu se caută promovarea acestora. Încă se merge pe relaţia cine este mai apropiat şi mai credincios. Nu se caută oameni care au opinii, oameni valoroşi pentru a intra în toate structurile. Este adevarat ca aceşti oameni nu sunt nişte soldaţi neinstruiti, de linia întâi, nu sunt uşor de controlat, dar cu siguranţă sunt nişte comandanţi sau pot să fie nişte persoane care ar duce România spre ceea ce merită. Se merge pe aceeaşi mentalitate de 30 de ani – să îi critici pe cei care au fost înaintea ta, în loc să faci tu ceva în loc.
Cum vedeţi ALDE la ora actuală?
Eu am intrat cu gândul să întărim partidul, sa fie solutie de alegere pentru cetateni. Sper că mai avem şi acum această şansă. Cred ca este un partid de viitor. Sincer vă spun, simt ca se misca greu, nu simt cresterea reala, pentru că nu se aleargă după persoane adevărate, persoane profesioniste care să fie aşezate în prim plan. Poate de acum, dupa ce au trecut câteva furtuni, o sa se vadă mai mult şi o să crească cu adevarat. Trebuie să se vada că există şi alte remorchere, nu doar domnii Tăriceanu, Meleşcanu sau Vosganian, ca să îi citez pe cei mai vizibili în mintea populaţiei. Tinerii din partid să arate profesionism, că ei sunt viitorul şi să vină cu proiecte/legi realizabile, mai ales în parlament.
ALDE v-a pus pe dumneavoastră în fruntea listei pentru Consiliul Local şi candidat la Primăria Timişoara… Deci se poate?
Au fost nişte discuţii atunci. Eu vreau ca partidul acesta să urce şi să aibă o altă politică decât cea “românească”. O politică pentru cetăţeni, pentru progres şi pentru ţară. În actuala conjuctură, încă nu simt că se face asta. Poate că este un partid mic ce nu reuşeşte să crească aşa cum am sperat. Eu rămân al cetăţenilor şi politica pe care am învăţat-o în sindicat, în care principiile şi valorile exced interesului personal. Asta este politica mea. Nu şi a altora. Cred că doar aşa partidul o să fie un partid cu adevărat puternic. Uneori mi se lasă senzaţia că se stă prea mult în umbra PSD. Ştiu că există în ALDE oameni cu adevărat buni, dar ei nu se văd. A se aştepta totul doar de la cei menţionaţi, că mai mult pe dânşii îi vad, nu va duce la ce am sperat.
Vă simt dezamăgit…
Sunt dezamăgit pentru că eu în toată campania mea pentru primărie am spus că sunt politician pentru oameni. Eu nu mă schimb. Decât să mă schimb mai bine  nu mai fac politică. Vreau să fac politica ţării mele şi a oamenilor din ţara mea. Nu o politică personală sau a unui om anume.
Vă bate gândul să renunţaţi la politică?
Am obligaţia faţă de cei care m-au votat şi faţă de cetăţenii cărora le-am promis că mă voi lupta pentru ei, cât voi putea. Când voi constata că ori ce as face nu se poate le voi spune oamenilor în faţă. Eu vreau să rămân cinstit şi corect faţă de oameni. Nu m-am dus în politică să mă îmbogăţesc, m-am dus să fac ceva pentru oameni. Dacă constat că nu există un  progres în dezvoltarea ţării şi cresterea nivelului de trai al oamenilor, mai ales acum când şi ALDE este la putere, înseamnă că am fost un naiv şi rămân doar la munca de dascal si la cea sindicală. Înseamnă că m-am păcălit din punct de vedere politic.
Cât v-a afectat viaţa politică cariera profesională?
Puţin evident este afectată de programul încărcat. Dar eu fac eforturi, nu voi renunţa niciodată la pregătirea profesională. Cred că doar oamenii pregătiţi profesional pot să facă o politică adevărată. Restul sunt oportunişti şi profitori.
Nu vi s-a propus o funcţie ministerială?
La început a fost o înţelegere de acest gen că pot sprijini pe educaţie si cercetare şi acolo aş accepta. În ideea acestei înţelegeri am intrat în partid. Dupa cum vedeti sunt tot aici. Eu mi-am respectat angajamentele si tot ce am spus. Probabil că valoarea mea nu este interesantă în acest moment sau, în locurile menţionate, sunt deja pe competenţele mele. Se vede după cum merge sistemul. În general oamenii valoroşi contează mai puţin în politica noastră.  În toată lumea de valori nu se profită, se lucrează cu ele. Eu am intrat în politică să arăt tinerilor că cine are valoare trebuie să contribuie la promovarea ţării şi prin politică nu doar prin certa valoare. Eu nu ştiu sa ajut ALDE decât cu valoarea profesională, morală şi modul cinstit de a colabora şi lucra. Şi evident, cu experienţa de la sindicat, de la vârful acestuia.
Aţi fost coleg la „Politehnică” cu Nicolae Robu, acum sunteţi coleg de consiliu local. Conduce Robu mai bine oraşul decât a condus „Politehnica”?
Nu aş vrea să îl critic prea dur pe Nicolae Robu, deşi constat că îşi păstrează aceleaşi metehne. Vrea mereu ca ideile lui să câştige, dar oraşul nu merge bine. Se vede. Nu ne putem ascunde. A fost un moment când Politehnica a mers bine, dar cu tristeţe o spun că aici a lăsat un sistem în care cine este şeful acela are şi moşia. Acelaşi sistem se păstează şi acum în Politehnică şi nu este bine. Este trist că Timişoara nu este oraşul pe care îl aşteptam eu. Nu pot spune însă că este cel mai slab primar din câţi am văzut.