Universitatea de Vest Timișoara a organizat miercuri, 15 mai, o nouă întâlnire în cadrul Conferințelor UVT, intitulată Timișoara în Revoluție.
”Conducătorii României de după 89 trebuie să își asume responsabilitatea evenimentelor care s-au întâmplat la revoluție, cu pierderea de vieți omenești, cu sângele vărsat și cu familii distruse, într-un proces care văd că nu se mai sfârșește, după aproape 30 de ani. În cadrul Memorialului Revoluției de la Timișoara, există o arhivă foarte bogată de documente despre răniți, arestați, despre morții în revoluție. Avem mărturii, probe, înregistrări video filme, articole din presa românească și din străinătate. Avem editura Memorialului Revoluției și avem specialiști care scriu cărți despre ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 30 de ani și după. Avem angajați informaticieni, istorici, cercetători și personal auxiliar. Împlinim în 2019, 30 de ani de la înființare. Întotdeauna am pus toate documentele la dispoziția celor care doresc să colaboreze cu noi și să scrie despre revoluție. Sunt absolvenți ai Universității de Vest care vin și își fac proiectele la Memorialul Revoluției de la Timișoara, își fac lucrări de diplomă sau lucrări de masterat. Noi îi sprijinim, fiindcă îi avem în obiectiv pe tinerii, care trebuie informați, pentru ca să fie pregătiți atunci când vor prelua destinele României. Începe să se termine cu vechiul sistem”, a spus Traian Orban, președintele Asociației Memorialului Revoluției din Timișoara.
”Ceea ce este fabulos în evenimentele de la Timișoara, apoi de la Cluj, de la București și din alte orașe, este fenomenul prin care cetățenii și-au suspendat instinctul de conservare. Ei au ieșit în stradă și știau că puteau să moară oricând. Nu exista decât varianta eroismului, adică varianta ”Îmi pun viața în joc!”, după care putem discuta despre consecințe. Cred că până acum s-a discutat prea mult din punct de vedere juridic și mai puțin din punct de vedere moral. Pasiunea noastră care a de venit maniacală este legată de legi și nu una legată de moralitate. Noi când discutăm de dreptate discutăm de legi. Sărăcim dreptatea la nivelul legilor. Cred că în următoarea etapă trebuie să construim o societate care să trăiască și în ordinea moralității”, a adăugat prof. univ. dr. Mihaela Miroiu.
Gh. M.