Conferința Aquademica 2019, la Timișoara

Conferința Aquademica 2019, la Timișoara

- in Actualitate, Locale, Social, Stiri
0

Cu prilejul conferinței internaționale Aquademica 2019, directorul general al Aquatim, prof. univ. dr. ing. Ilie Vlaicu, a primit din partea colectivului societății de apă, prin Cristina Borca, cheile primului turn de apă din Timișoara, chei care poartă, și la propriu, și la figurat, amprenta vizionarului Stan Vidrighin, fost director al societății de apă în secolul trecut și fost primar al Timișoarei.

Conferința Aquademica 2019, cu tema „Economia circulară în sectorul apei” se desfășoară, în perioada 17 și 18 octombrie, la sediul rectoratului Universității Politehnica Timișoara.Evenimentul este organizat de Aquatim SA, împreună cu Fundația Româno-Germană de Mediu Aquademica și are drept parteneri Asociația Română a Apei și Universitatea Politehnica Timișoara.

Ilie Vlaicu în mesajul său a spus: ”Aquatim are o istorie impresionantă, numai să o citești te apucă emoția. De aceea această societate trebuie dusă în continuare în condiții onorabile și noi ne străduim să facem cu succes acest lucru. Putem spune că reușim. Atragem și multe fonduri europene. Acum câteva luni s-a semnat noul proiect de 180 de milioane de euro pentru Aquatim. Cu celelalte proiecte implementate, în total, am investit 400 milioane de euro. Ne conferă statutul ca fiind unul dintre marii investitori ai județului Timiș. Este bine să aduci bani din afara comunității. Numai din tarife, taxe și impozite este ușor să faci investiții, dar plus valoare aduci numai dacă aduci bani din exterior. Aquademica este unul dintre ajutoarele mari ale firmei noastre, datorită experienței și expertizei pe care le primim de la colegii din Munchen. Mulțumim lui Peter Kostner și echipei sale pentru tot. Relația cu Munchen ne conferă realizarea lucrului bine făcut. Așadar cu prilejul conferinței Aquademica se aniversează 10 ani de când Aquatim și Departamentul de apă uzată din Munchen au decis să creeze fundația Aquademica. Este calată pe zona de pregătire profesională. Este unul dintre ajutoarele foarte mari ale Aquatim”.

Sesiunile conferinței își propun să contureze calea către o gestiune mai eficientă a resurselor energetice și de apă, într-un tablou general complementar cu preocupările Comisiei Europene pentru economia circulară.

Aquademica se axează pe implicarea părților interesate în implementarea măsurilor economiei circulare în sectorul apei, în condițiile în care, în ultimii ani, creșterea deficitului de apă ca urmare a urbanizării sau a schimbărilor climatice, a obligat societățile să ia anumite măsuri de raționalizare a consumului de apă sau de furnizare a apei după un anumit program. Cu certitudine, însă, această practică nu garantează calitatea vieții la standarde ridicate, îndeosebi într-o realitate a urbanizării masive. Prin urmare, idei noi și inovații sunt așteptate, cu interes, în arena sectorului de apă.

Se știe că nu există o „singură soluție potrivită pentru toți” în ceea ce privește rezolvarea problemelor cu care se confruntă operatorii de apă, respectiv pentru lupta cu deficitului de apă din anumite zone geografice. Ca atare, trebuie să identificăm concret problemele din sectorul apei, dar și proiectele de succes din zonele de interes și să le aducem în fața publicului de specialitate, drept exemple de bune practici și soluții deja testate. Este nu doar o obligație, ci chiar crezul nostru – este mesajul conferinței internaționale Aqademica 2019 de la Timișoara.

Deschiderea evenimentului a avut loc, joi, 17 octombrie, la ora 10, la rectoratul Universității Politehnica Timișoara.
Gh. M.