După mai multe discuții, adrese oficiale și negocieri, tinerii doctori din Universitatea Politehnica din Timișoara rămân în continuare fără sporul de salariu ce li se cuvine – 15% conform Legii 71 din 2015. Este vorba despre cei ce și-au luat doctoratul în perioada 2010-2015. 132 de cadre didactice și cercetători din Universitatea Politehnica Timișoara sunt „arse” la buzunare constant de indecizia conducerii UPT. Sindicatul Liber din Universitatea Politehnica Timișoara a dat acum în judecată instituția de învățământ superior și cere respectarea drepturilor tinerilor, după ce toate încercările de rezolvare a situație pe cale amiabilă au eșuat.
Situația de la instituția de învățământ superior din capitala Banatului este extrem de gravă mai ales că multe univesități din țară au acceptat să dea din fondurile propii cei 15% spor de salariu pentru tinerii doctori. Rectorul UPT, Viorel Șerban a preferat să amâne la nesfârșit luare unei decizii. Profesorul universitar doctor Ilare Bordeașu este consternat de situația de la UPT. „O universitate ca Politehnica din Timișoara care se consideră de prestigiu și se respectă este obligatoriu să susțină tinerii prin acordarea dreptului de doctorat în virtutea legii 71. Universități de prestigiu din țară dovedesc că au un management foarte bun. Le pasă de tineret și vor să își mențină valorile, așa că au dat acest spor de doctorat. Dacă Politehnica vrea să fie apreciată ca o universitate de top are obligația morală ca din venituri propri să dea acest spor pentru tineri. Nu pot da sfaturi conducerii actuale, își are propriul management, dar are obligația morală de a păstra tinerii valoroși în sistem, mai ales că acest spor de 15% nu este foarte semnificativ – în jur de 100 de lei. SLUPT a făcut demersuri colegiale și amiabile, dar totul a fost în zadar”, a declarat pentru www.banatulmeu.ro, profesorul universitar Ilare Bordeașu.
Universitatea Tehnică din Cluj, Universitatea București, Universitatea din Craiova, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași sunt instituțiile care plătesc din venituri proprii sporul de doctorat pentru tinerii de excepție. Conducerile multor universități din țară care nu au vrut să sprijine tinerii doctori au procese pe rol, sau urmează să fie acționate în instanță.
„Răspunsul UPT este total nesatisfăcător. Au invocat motive de lipsă de fonduri și ceva discuții la Consiliul Național al Rectorilor. Nu este răspunsul așteptat de tineri. Nu este un răspuns demn de dimensiunea și mândria pe care o are UPT. Tinerii au pus capul jos și sunt triști că lucrează într-o universitate ce își arogă un merit, un nume, pe care nu îl respectă. Îmi pare rău pentru ei, dar le promit tinerilor că voi lupta și îi voi susține mereu, din indiferent ce poziție aș ocupa în Universitatea Politehnica Timișoara”, ne-a mai spus unul dintre cei mai valoroși profesori din UPT, Ilare Bordeașu.
Mișcarea de la Timișoara vine în urma demarării unor acțiuni naționale ale FNS ALMA MATER.