Concentrica a reunit 100 de persoane în Piața Libertății din Timișoara

Concentrica a reunit 100 de persoane în Piața Libertății din Timișoara

Biblioteca Județeană Timiș a organizat o nouă ediție a manifestării literare Concentrica joi, 17 iunie, de la ora 12, în Piața Libertății, când au fost lecturate poeme de Nicolae de Popa (1938 – 2007), poet și pictor timișorean.

Dacă la prima ediție au participat 1000 de persoane, acum in Piața Libertății din Timișoara, au fost numai 100 de persoane cu respectarea regulilor de protecție anti-COVID.

De la început am dorit să desfășurăm evenimente care să se remarce prin inedit și creativitate, nu prin forță de producție și costuri mari. Cultivăm o artă conceptuală care se bazează pe imaginație să putem atrage atentia asupra lecturii. Poezia lui de Popa este un fel de super-realism mucalit prin prezentarea culorii locale, un fel de comedie bănățeană. E un autor care trebuie redescoperit, fiindcă în Timișoara nu se prea întâmplă asta cu scriitorii locali. Poetul Nicolae de Popa fiind și pictor, avem aici în Piața Libertății și o miniexpoziție de tablouri pictate de el. Textele alese provin din integrala La noi, în Eden, editată de BJT în 2020“, a spus Tudor Crețu, directorul BJT.

 Concentrica este una dintre cele mai mari și inedite lecturi publice organizate în România. Formatul manifestării valorizează pe cel al pieței, BJT promovând Timișoara drept Capitala lecturilor publice.

BJT a fost distinsă în 2012 și 2013 cu premiul de cea mai bună bibliotecă din România la Gala industriei de carte „Bun de tipar”. În textul de nominalizare a managerului instituției, Tudor Crețu, printre finaliștii Galei „Oamenii timpului”, Iași, 2016, se arată: „Lecturile publice reunind peste cinci sute de persoane reprezintă experimente social-literare inedite, nemaifiind organizate până acum nicăieri în lume manifestări de acest gen la o asemenea anvergură”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *