Complex imobiliar si un turn de belvedere cat Catedrala Mitropolitana vizavi de Primaria Timisoara

Complex imobiliar si un turn de belvedere cat Catedrala Mitropolitana vizavi de Primaria Timisoara

- in Administratie, Locale, Politica, Slider, Stiri
0

Sunt șanse mari ca imobilul care a găzduit Liceul de Arte Plastice, dar și clădirea care a fost sediul Inspectoratului Școlar Timiș pentru mai mulți ani, aflate pe terenul situat vizavi de Primăria Timișoara, să dispară. Vineri, 25 octombrie, în ședința Consiliului Local Timișoara va fi supus votului un proiect de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal în vederea realizării unui complex imobiliar pe acel teren de către un investitor privat.

Concret, este vorba despre o clădire cu funcțiuni mixte – locuire colectivă, activităţi administrative, de administrarea afacerilor, financiar – bancare, comerciale (terţiare), culturale, de turism, servicii (terţiare), parcaj colectiv public şi privat”, care va apărea pe terenul aflat pe Bd. Mihai Eminescu, nr. 2, și B-dul C.D. Loga, nr. 3. Printre altele, investitorul vrea să realizeze parcări subterane, un hotel, dar și un turn de belvedere, cu o înălțime de aproape 50 de metri.

Însă Planul Urbanistic Zonal referitor la această investiție nu este văzut deloc cu ochi buni atât de Ordinul Arhitecților Timiș, cât și de filialele județene ale USR și PSD.

În 1919 s-a construit Liceul Israelit din Timișoara, clădire care a devenit celebrul Liceu de Arte Plastice în anii 70. În 2019 se votează distrugerea lui. Haideți să oprim Planul Urbanistic Zonal care este pe ordinea de zi a Consiliului Local mâine (vineri) și care va permite să se construiască un monstru de clădire în mijlocul Timișoarei. Din clădirile istorice vor rămâne doar fațadele. Avem nevoie de o dezvoltare cu gust, bun simț și cu respect pentru istoria locului, nu cu buldozerul, a precizat Dominic Samuel Fritz, candidatul USR la Primăria Timișoara.

Totodată, consilierul local PSD Sorin Ionescu a precizat că ar trebui ca reprezentanții Primăriei Timișoara să ia în seamă părerile specialiștilor pe marginea acestui Plan Urbanistic Zonal.

Cred că ar trebui să se asculte ce spun specialiștii. În grupul consilierilor locali PSD nu am avut încă o discuție, dacă vom vota sau nu proiectul. După-amiază vom discuta pe marginea acestui subiect. Punctul meu de vedere este că trebuie să-i ascultăm pe specialiști, să vedem ce spune Ordinul Arhitecților din România, ce spun instituțiile interesate în conservarea și protejarea patrimoniului din oraș. Milităm pentru un consens în rândul specialiștilor, noi ar trebui să ținem cont de ceea ce spun specialiștii. Cred că de la pozițiile specialiștilor ar trebui să începem fiecare dintre noi„, este de părere Sorin Ionescu.