Colterm vrea să furnizeze căldură și apă caldă utilizând crengi

Colterm vrea să furnizeze căldură și apă caldă utilizând crengi

Colterm, compania de termoficare a Timișoarei, intenționează să implementeze un proiect ambițios. Astfel, societatea își propune să folosească crengi rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din Timișoara cu scopul de a obține, în final, energie termică și apă caldă.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, proiectul se numește ”Retehnologizarea gospodăriei de combustibil CET Sud pentru utilizarea de combustibil alternative- biomasa”.

Investiția vizează adaptarea la folosirea de combustibil adițional, biomasa, ce va înlocui parțial combustibilul primar (cărbune) necesar funcționării cazanelor CA1,2,3 din CET Sud, astfel încât cazanele de abur existente să poată să funcționeze cu biomasă. Gospodăria de biomasă va asigura prepararea biomasei rezultate din toaletarea arborilor din parcurile și spațiile verzi din municipiu. Materia primă (crengi, ramuri, fragmente mari de lemn) vor fi transportate, după ce sunt cântărite, către gospodăria de biomasă. Amplasamentul va fi în perimetrul CET Sud în imediata apropiere a benzilor de transportat cărbune, pe locația actuală a depozitului de cărbune existent. Hala va fi o structură metalică de 5m x 6m, înălțimea fiind de 4m. Ea va fi combinată cu o platformă betonată de 30m x 6m. Masa lemnoasă disponibilă pentru preluare din toaletare va fi de 10 140 t/an, capacitatea de depozitare temporară a gospodăriei de biomasă va fi de 4 zile ( cu posibilitate de extindere), banda de transport cărbune va avea o capacitate de 1200t/h, modul de funcționare al benzii de cărbune va fi intermitent ( ½-1 h transport la 6 ore), procentul maxim al biomasei în fluxul de cărbune va fi de maxim 10% aport caloric”, a informat Primăria Timișoara.

Valoarea totală a investiției se ridică la peste 2,2 milioane lei, cu TVA inclus, iar finanţarea se va realiza din bugetul local, bugetul de stat sau alte surse. Durata de realizare a investiţiei este de opt luni.