Colterm se laudă cu reparații de 200.000 euro și stocuri suficiente de cărbune și gaz pentru a furniza căldură

Colterm se laudă cu reparații de 200.000 euro și stocuri suficiente de cărbune și gaz pentru a furniza căldură

- in Actualitate, Administratie, Locale, Stiri
0

Colterm se laudă cu faptul că este mult mai pregătită față de iarna trecută pentru a furniza căldură în locuințele timișorenilor în acest sezon rece. Cristian Amza, administratorul special al Colterm, afirmă că pregătirile au început încă din primăvară. Astfel, începând cu luna mai, s-a început aprovizionarea cu cărbune și gaze.

Până în prezent s-a achiziționat cantitatea totală de 61.569 tone de cărbune, din care 9.565 tone au fost consumate o dată cu pornirea sezonului de încălzire, iar stocul actual de cărbune este de 52.004 de tone. În perioada următoare vom continua, într-un ritm mai accelerat, aprovizionarea, pentru asigurarea necesarului de consum pentru perioada de iarnă, cu precizarea că, la momentul actual, avem contractată întreaga cantitate de cărbune, estimată pentru sezonul 2022-2023 (210.000 tone)”, a precizat Cristian Amza.

De asemenea, Colterm are un soc de 38.500 MWh de gaze naturale, „cu precizarea că întreg necesarul de gaze pentru luna noiembrie a fost deja achitat în avans, ceea ce ne permite să nu folosim, deocamdată, din stocul înmagazinat menționat. Mai trebuie amintit că au fost încheiate opt contracte pentru achiziția de gaze naturale, pentru cantitatea de 190.165 MWh, cu livrare în perioada noiembrie 2022 – martie 2023, mai fiind încă necesară contractarea cantității de aproximativ 85.000 MWh, pentru care depunem toate diligențele necesare”.

Suplimentar folosirii cărbunelui și gazului, în vara acestui an, s-a reușit obținerea autorizației pentru arderea de biomasă, astfel că, în prezent, se derulează și procedurile specifice pentru achiziționarea acesteia.

Totodată, am efectuat o serie de reparații importante la CET Sud, unele care nu s-au mai executat de ani de zile, cum ar fi, de exemplu, repararea canalelor de refulare mori, unde s-a intervenit ultima oară în 2013. De asemenea, au fost finalizate lucrările de reparații la Cazanele de abur (CA) nr. 1 și 3 (100 t/h) și la Turbina de abur (TA) nr. 1 (19 MW)”, a adăugat administratorul special al Colterm. Valoarea acestor investiții se ridică la aproape 200.000 de euro. La ora actuală, în incinta CET Sud, se mai află în derulare unele lucrări de reparații la cazanul de abur nr. 2, cu termen de finalizare luna decembrie a acestui an.

De asemenea, Colterm anunță și că s-au continuat lucrările de reabilitare a rețelelor termice cu bani europeni. Astfel, s-a ajuns la un stadiu de 82% de rețele primare modernizare și de 98% din cele secundare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *