Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara: 15.000 de pași către o viață mai bună

Clinica de Chirurgie Vasculară din Timișoara: 15.000 de pași către o viață mai bună

- in Locale, Sanatate, Slider, Stiri
0

15.000 de operații medicale au avut loc la Clinica de Chirurgie Vasculară Timișoara, din cadrul Spitalului Județean Timișoara, de la înființare, în urmă cu 11 ani, până acum.

Prof. dr. Mihai Ionac, șeful clinicii, a explicat că, între acești 15.000 de pași, unii pot fi considerați adevărate salturi în chirurgia vasculară timișoreană și nu numai. Pe lângă intervențiile de rutină, în clinică s-a dezvoltat chirurgia accesului venos pentru tratamentul chimioterapic sau a fistulelor arteriovenoase pentru dializă, dar și tratamentul complex al complicațiilor acestora. Existența Compartimentului de Microchirurgie în cadrul clinicii a permis instituirea conceptului de chirurgie vasculoplastică, care presupune asocierea revascularizării periferice cu managementul defectelor de la nivelul membrelor, la care s-a adăugat tratamentul compresiunii nervilor periferici la pacienții cu diabet zaharat. 15.000 de motive pentru a merge mai departe, 15.000 de pași către o viață mai bună.

Cu sprijinul conducerii Spitalului Județean Timișoara și prin colaborarea nemijlocită a colectivului valoros al Serviciului de Radiologie s-au pus bazele Chirurgiei Endovasculare, demers de mare însemnătate, în condițiile în care în țările vest-europene acest tip de tratament reprezintă actualmente standardul. Prin mijloace minim invazive, Chirurgia Endovasculară completeaza spectrul clasic de intervenții în boala arterială periferică, oferind de multe ori solutii salvatoare la amputatiile de membre, acolo unde chirurgia clasica isi epuizeaza mijloacele. În plus, în situații de urgență, tromboliza efectuată pe cale endovasculară, care presupune dizovarea cheagurilor chiar acolo unde s-au produs, cu ajutorul unui cateter plasat sub control radiologic, s-a dovedit o tehnica cu rezultate spectaculoase în salvarea membrelor aflate în ischemie acută sau chiar a vietii pacientilor.

“Cuvântul de ordine referitor la activitatea chirurgicală în cei 11 ani de existență este evoluție, rod al eforturilor constante ale intregului colectiv de medici si asistente. Aceasta evoluție a fost una treptată, în primul an de existență au fost realizate circa 250 de operații, pentru ca anul trecut sa fie făcute peste 2000. Evoluția a fost marcată de unele interventii, care atunci cand au fost realizate pentru prima dată au părut spectaculoase, pentru ca astazi ele să devină operații de rutină, cu un grad ridicat de siguranță pentru pacienti. Sporirea complexității intervențiilor nu ar fi fost însă posibil fără profesionalismul si excepționala contribuția a colegilor anestezisti, colaboratori permanenti ai clinicii, cu atât mai mult cu cât, datorită aterosclerozei, pacienții vasculari sunt cei mai fragili pacienți chirugicali. Evoluția a caracterizat și relațiile cu colectivele performante de neurologi, nefrologi și diabetologi din Spitalul Judetean, tratamentul modern, multidisciplinar al pacoientilor vasculari devenind regula.  Privim spre viitor optimist și animati de decizie. Este necesar să aplicăm tehnicile minim invazive ale chirurgiei endovasculare mai frecvent, este necesar să implementăm tratamente noi in domeniul bolilor arteriale și venoase spre cât mai deplina bună stare de sănătate a pacienților noștri”, a spus prof. Mihai Ionac.

Gh. MIRON