Clădire din centrul Timișoarei, transformată în unul dintre cele mai frumoase spații culturale din oraș Foto

Clădire din centrul Timișoarei, transformată în unul dintre cele mai frumoase spații culturale din oraș Foto

- in Actualitate, Administratie, Cultura, Locale, Stiri
0

Chiar în centrul Timișoarei, pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1, a fost inaugurat joi, 10 septembrie, unul dintre cele mai frumoase spații culturale ale orașului. Acesta a fost realizat după ce o clădire care aparține Primăriei Timișoara, veche de aproape 300 de ani, a fost reabilitată în urma unei investiții care se ridică la aproape șapte milioane de lei, bani alocați din bugetul local.

De la hanul “La două chei de aur”, la Cancelaria de Război, la clădirea anostă din timpul comunismului și acum la unul dintre cele mai frumoase spații culturale ale orașului, aceasta a fost devenirea clădirii de pe str. Alecsandri nr. 1, în ultimii aproape 300 de ani. Un spațiu care va găzdui atât de multe sentimente frumoase, în primul rând. M-aș bucura să mergeți să îl vedeți, ocazie cu care veți putea vizita și o frumoasă expoziție de artă contemporană timișoreană curatoriată de Andrei Jecza“, a scris Dan Diaconu, viceprimarul Timișoarei, pe Facebook.

Potrivit primarului Nicolae Robu, la clădirea situată pe str. Vasile Alecsandri, nr. 1, au fost realizate lucrări complexe. Asta în condițiile în care imobilul era aproape o ruină.

Clădirea a fost construită în secolul al 18-lea. De-a lungul timpului, a avut diverse funcțiuni, una de han și apoi a fost sediu al Cancelariei de Război. Ea a ajuns într-o stare de degradare foarte accentuată. Expertizele au arătat că nu poată fi păstrată decât fundația, parterul și o mică parte din planșeul de deasupra parterului. Am insistat să se aprobe adăugarea unui etaj, pentru a aduce clădirea la regimul de înălțime al acelei porțiuni de pe str. Vasile Alecsandri. Am obținut aprobare pentru așa ceva cu chin, cu vai. Au fost lucrări foarte grele de consolidare, demisolul a fost dus cu 1,8 metri mai adânc decât era și apoi s-au amenajat spații foarte largi. Acolo vom avea un lăcaș dedicat culturii. De ieri deja, de la inaugurare, am avut deja o primă expoziție, de artă plastică“, a explicat primarul Timișoarei.

Conform edilului-șef, și curtea clădirii a fost amenajată, astfel că în acel loc se pot organiza diverse evenimente culturale, precum cafenele culturale, mici concerte, expoziții de artă plastică sau spectacole de teatru.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *