Circar şi crescător de animale de succes umblă în tot Banatul să câștige un ban de pe urma poneilor

Circar şi crescător de animale de succes umblă în tot Banatul să câștige un ban de pe urma poneilor

- in Locale, Recomandari, Reportaj
0

Costea Costantin este crescător de animale şi circar din tată în fiu. L-am întâlnit în parcarea hypermarket-ului Bila, din Timişoara, cu manejul. Acasă are fermă mare, cu 170 de tăuraşi din rasa Bălţata Românească şi 16 ponei, de care are grijă fiii lui. În plus lucrează 200 de hectare de pământ. Cultivă cereale pentru a produce hrana animalelor. Constantin umblă prin ţară cu poneii în scop de agrement. Căluţii reprezintă o atracţie irezistibilă pentru copiii de la oraş.

Pe unde se opreşte, animăluţele trezesc un interes foarte mare din partea părinţilor şi copiilor. La Timişoara, am văzut mame cu micuţi de 4 -5 ani pe care îi plimbau cu poneii. „Sunt circar din tată în fiu şi crescător de animale. Eu cu asta m-am ocupat. Sunt din Mediaş, dar umblu prin toată ţara cu parcul de distracţii. Oferim agrement, plimbăm copiii cu poneii. Căluţii stau şi mănâncă toată ziua, iar, când vin copiii, îi urcăm pe spatele lor şi îi plimbăm câteva minute, până fac 7 ture în jurul manejului. Am doi oameni cu mine care mă ajută. Dacă ar fi cai mari, copiii nu ar fi aşa interesaţi să îi călărească. S-ar teme. De ponei nu se tem. Îi tratează ca pe nişte jucării vii. «Mami, du-mă la ponei»!, spun copiii”, a povestit Constantin.

 

Fermierul spune că nu e greu să crească 16 ponei. Deşi sunt mult mai mici decât caii normali, poneii nu ridică deloc probleme, nu sunt pretenţioşi, în ceea priveşte hrana. Practic ceea ce mănâncă caii, mănâncă şi poneii: porumb, ovăz, lucernă, iarbă sau fân. Avantajul este că ei consumă mai puţină hrană, un sfert din porţia unui cal, în jur de 4 -5 kilograme de iarbă, iar porumb, 2 kilograme. Adesea, între ponei uneori există o diferenţă de mărime de 5 centimetri. În plus, Contantin spune că, anual, reuşeşte să aibă până la 200 de tăuraşii pe care îi creşte pentru carne.

„Merg pe îngrăşare de tăuraşi. Anual ajung până la 200 capete. Îi cresc, îi fac până la 450 de kilograme şi îi vând pe piaţa din România, dar şi la greci, francezi şi turci. Îi dau celui care plăteşte mai bine. Noi nu îi tăiem. Nu avem abator. După ce a stat câteva zile în capitala Banatului, Constantin s-a mutat în oraşul Sânnicolau Mare, din Timiş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *