Cincizeci de saci cu gunoaie aduse de viitură “pescuiți” de angajații SGA Caraș-Severin

Cincizeci de saci cu gunoaie aduse de viitură “pescuiți” de angajații SGA Caraș-Severin

- in Actualitate, Locale, Stiri
0

Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) Timișoara, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Caraș-Severin, a intervenit, marți seara, pentru a degaja cursul Cernei în secțiunea podului Coramnic (4 km amonte de municipiul Orșova) de plutitorii și gunoaiele adunate în barajul instalat de ABA Banat, tocmai în acest scop.

Ca urmare a creșterii debitelor, în urma precipitațiilor abundente căzute în ultimele zile, pe cursurile de apă Belareca, Cerna și afluenții acestora, au fost antrenate mai multe tipuri de deșeuri de pe maluri. În asemenea situații există riscul ca aceste deșeuri să blocheze scurgerea în anumite secțiuni critice (poduri și podețe), ceea ce poate duce la inundarea zonelor riverane. Aceste deșeuri poluează apele râurilor și ale Dunării, în care se varsă în cele din urmă, și afectează puternic negativ ecosistemele acvatice. Pentru a preveni acest lucru, ABA Banat a instalat un baraj care să rețină deșeurile, în special PET-urile, amonte de podul Coramnic, pe râul Cerna. Astfel este evitată poluarea Golfului Cernei de la Orșova și a Dunării.

Astfel, zece angajați ai Sistemului Hidrotehnic Caransebeș – formațiile de lucru Caransebeș și Băile Herculane – au intervenit cu două autoutilitare și două bărci, reușind să strângă aproximativ 50 de saci plini cu PET-uri, carcase de aparate electrocasnice și material lemnos.

Acțiunea de salubrizare va continua și zilele următoare până la degajarea secțiunii de scurgere.

Conducerea ABA Banat atenționează populația că aruncarea de deșeuri pe maluri sau în albiile cursurilor de apă constituie contravenție și se sancționează cu amendă între 25.000 și 30.000 lei pentru persoanele fizice.

Inspecția Bazinală de Apă Banat a amendat cu 25.000 lei un cetățean din Orșova care a depozitat pământ și deșeuri provenite din construcții, în albie și în zona de protecție a râului Cerna, amonte, circa 500 metri, de zona podului Coramnic. “Cetățenii trebuie să înțeleagă că nu doar instituțiile publice au responsabilități față de mediu, față de apă, ci fiecare dintre noi avem, dacă vrem ape și albii curate, cu viituri tranzitate în siguranță“, îndeamnă ABAB.
Gh. M.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *